Archive for фебруар, 2007

НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА, ЛИТИЈА УЛИЦАМА ЦЕТИЊА И СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У ВЛАДИНОМ ДОМУ

У недјељу православља 25.фебруара, професори  и ученици Богословије учествовали су у Светој литургији, а потом и у Светој литији кроз град Цетиње, којима су началствовали Високопреосвећени Митрополит г. Амфилохије и Преосвећени Епископ Диоклијски г. Јован. У част Недјеље православља, традиционално, Богословија Светог Петра Цетињског приредила је свечану академију у Владином дому на Цетињу, на којој је празничну бесједу одржао јереј др Борис Брајовић, професор Богословског факултета у Фочи и парох никшићки. У програму академије учествовали су: хор Цетињске богословије, црквени хор Светога Саве  из Херцег Новог, као и дјеца-ученици веронауке са Цетиње. На почетку академије управа школе је саопштила имена ученика који су добили награде за израду Светосавских темата. Прву Митрополитову награду добио је матурант Анђелко Боричић за рад из Историје српске цркве. Прву школску награду подјелила су два рада, другу школску награду три рада, а трећу два светосавска рада.

 

ТЕОДОРОВА СУБОТА СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ

На Теодорову суботу 24.фебруара , сви ученици наше школе су се причестили Светим тајнама, на Светој архијерејској литургији коју је служио Његово Високопреосвештенство Митрополит г. Амфилохије са свештенством  и вјерним народом, у Цетињском манастиру.

 

ПОЧЕТАК ВАСКРШЊЕГ ЧАСНОГ ПОСТА -ТРИМИРЈЕ И ИСПОВИЈЕСТ УЧЕНИКА

Васкршњи пост је отпочео 19.фебруара  и на основу дугогодишње традиције прва седмица Часног Васкршњег поста започела је периодом Тримирја, када се у нашој школи не држи редовна настава, а ђаци обавезно присуствују свим великопосним богослужењима која се врше у манастирском храму Цетињског манастира. У прва два дана Васкршњег поста сви ученици су приступили Светој тајни исповјести коју је вршио архимандрит Јован Радосављевић, који иначе обавља дужност духовника свих богословија СПЦ.

 

МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА У БРАТИСЛАВИ

У периоду од 12. до16.фебрура  ректор Богословије протојереј Гојко Перовић, боравио је у Братислави, у својству изасланика Високопреосвећеног Митрополита г. Амфилохија, на међународној конференцији: “Улога жене у савременом свијету“ коју је организовао Фонд Јединства православних народа из Москве.

 

ЕПИДЕМИЈА ГРИПА У БОГОСЛОВИЈИ

Од 29.јануара до 11. фебруара  у нашој школи владала је интезивна епидемија грипа која је у болесничкој постељи држала око 30-так ученика. По препоруци школског љекара др Биљане Ивеље, троје ђака је упућено на кућно лијечање. С обзиром да је прво полугодиште завршено седам дана прије предвиђеног рока (ради велике епидемије богиња), Наставнички савјет овог пута није хтио да обуставља наставу, иако су се били стекли сви услови. И овог пута недостатак адекватног броја болесничких лежајева и просторија у којима би се изоловали болесни ђаци, показао се као највећи недостатак нашег школског интерната

ЗАДУШНИЦЕ И ПОМЕН АРХИМАНДРИТУ МАРДАРИЈУ У МАНАСТИРУ РЕЖЕВИЋ

На Задушнице у суботу 10.фебруара, обављена је једнодневна екскурзија ученика 3. разреда у манастир Режевић код Будве гдје је вршен помен блаженопочившем архимандриту Мардарију. Ову екскурзију предводио је главни васпитач Богословије јереј Арсеније Радовић.

 

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦРВИ СВЕТОГ НИКОЛЕ НА ПЕЛЕВОМ БРИЈЕГУ И ОДЛАЗАК УЧЕНИКА ЧЕТВРТОГ РАЗРЕДА

У недјељу 4. фебруара, организована је једнодневна екскурзија IV разреда у мјесто Пелев бријег код Подгорице гдје је Високопреосвећени Митрополит г. Амфилохије вршио освећење мјесног храма Светог Николаја Мирликојског Чудотворца. Екскурзију је водио наставник г. Душан Биговић.

 

ПОСЈЕТА ПРЕДСЈЕДНИКА ЦРНЕ ГОРЕ Г.ФИЛИПА ВУЈАНОВИЋА И ДИРЕКТОРА НАРОДНОГ МУЗЕЈА Г.ПЕТРА ЂУКОВИЋА СА МИТРОПОЛИТОМ АМФИЛОХИЈЕМ БОГОСЛОВИЈИ

У суботу, 03.фебрура, у незваничној посјети нашој школи, у пратњи Високопреосвећеног Митрополита г. Амфилохија и директора Народног музеја РЦГ г. Петра Ћуковића, боравио је предсједник Републике Црне Горе г. Филип Вујановић. Овом приликом обављен је краћи разговор са управом школе о могућностима изградње нове зграде Богословије Светог Петра Цетињског.