Archive for март, 2007

ОТПОЧЕО ВАСКРШЊИ РАСПУСТ

На Лазареву суботу 31.марта , почео је васкршњи распуст у Богословији, који траје до 11.априла-Свијетле Сриједе. Матуранти наше школе, према традицији, остају у богословији како би учествовали у богослужењима Страсне седмице и Васкрса. Од литије на вечерњу уочи Цвијети, до вечерње на Свијетли уторак, наши матуранти су учествовали на свим богослужењима у Цетињском манастиру, с тим што су на сами дан Васкрса, били ангажовани и на парохијским богослужењима у Влашкој цркви, и у Бајицама крај Цетиња.

 

ЕКСКУРЗИЈА И ПОМОЋ СЕСТРИНСТВУ МАНАСТИРА БЕШКА НА СКАДАРСКОМ ЈЕЗЕРУ

Под руководством ђакона Николе Гачевића, 29. марта, ученици трећег разреда обавили су једнодневну екскурзију у женски манастир Бешка, на Скадарском језеру, гдје су обавили радну акцију, у виду припреме дрва за манастирску економију.

      

ПОСЈЕТА ПРЕДСТАВНИКА ЦЕНТРА ЗА ОБРАЗОВАЊЕ ДЈЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ „ГАЛИЧИНО“ ИЗ ЛВОВА ИЗ УКРАЈИНЕ

У уторак, 27.марта, нашу школу посјетили су представници Центра за образовање дјеце и омладине «Галичино» из Лвова (Украјина), који су учествовали на вечерњем богослужењу у Влашкој цркви, а по завршеној служби, на истом мјесту одржали су краћи концерт духовне музике.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И МАЛО ОСВЕЋЕЊЕ ВЛАШКЕ ЦРКВЕ

У недјељу 18.марта професори и ученици Цетињске богословије учествовали су у Светој Архијерејској литургији са малим освећењем храма Влашке цркве на Цетињу, који годинама користи као црква у којој се врше школска богослужења наше Богословије. Поред игумана Цетињског манастира оца Луке, и свештеника цетињских парохија, Високопреосвећеном Митрополиту г.Амфилохију у овој служби саслуживали су ректори богословија у Сремским Карловцима протојереј ставрофор Душан Петровић,богословије у Призрену тренутно измјештене у Нишупротојереј ставрофор Милутин Тимотијевићи и ректор  богословије у Крагујевцу протојереј ставрофор др. Зоран Крстић. Послије службе освећења у трпезарији Цетињске богословије организован је свечани ручак на ком је ректор Гојко Перовић поздравио све присутне госте а нарочито представнике сестринских богословија, док су гости узвратили топлим изразима захвалностима на домаћинском дочеку управе Цетињске богословије, изражавајући велико задовољство што су у ова два дана могли да узму учешће у значајним догађајима из живота наше помјесне Цркве, и живота Цркве на Цетињу.

ПЕТА СЈЕДНИЦА ПРОСВЕТНЕ КОМИСИЈЕ ПРИ СВЕТОММ АРХИЈЕРЕЈСКОМ СИНОДУ СПЦ ОДРЖАНА У ЦЕТИЊСКОЈ БОГОСЛОВИЈИ

У суботу, 17.марта. у Цетињској богословији одржана је 5.редовна сједница Просветне комисије при Св.Арх. Синоду СПЦ која се бави израдом програма реформисане петогодишње богословије, а на основу плана о петоразредним богословијама који је иста комисија израдила прошле године. Сједницом комисије предсједавао је њен предсједник Његово Високопреосвештенство Митрополит Црногорско-приморски г. Амфилохије. На овој сједници рјешавано је конкретно питање програма за 2. и 3. разред петоразредне богословије. У раду сједнице учествовали су : ректор Богословије Светог Петра Дабробосанског Његово Високопреосвештенство Митрополит Дабробосански г. Николај са професорима Фочанске богословије; из Богословије Светог Саве у Београду-ђакон Милан Ковачевић и секретар г.Слободан Стојановић; из Богословије Светог Арсенија Сремца  у Сремским Карловцима ректор протојереј-ставрофор  Душан Петровић са управником интерната Карловачке богословије; из Богословије Св. Кирила и Методија у Призрену са тренутним сједиштем у Нишу-ректор протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић са сарадницима; из Богословије Св. Јована Златоуста у Крагујевцу- ректор протојереј-ставрофор др Зоран Крстић са сарадницима; из Богословије Света Три Јерарха у Крки- предавач у богословији архимандрит Герман, и из Цетињске богословије ректор протојереј Гојко Перовић и секретар г.Благоје Рајковић.

      

ДВОДНЕВНА ЕКСКУРЗИЈА УЧЕНИКА ПРВОГ РАЗРЕДА МАНАСТИРИМА МИТРОПОЛИЈЕ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКЕ И ЕПАРХИЈЕ БУДИМЉАНСКО-НИКШИЋКЕ

У суботу и недјељу, 3. и 4. марта  организован је дводневни излет ученика 1. разреда у манастире Острог, Ждребаоник и Жупа никшићка са ноћењем у острошком конаку. Излет је водио разредни старешина 1. разреда, секретар школе г. Благоје Рајковић.