Archive for јануар, 2013

ПРЕДАВАЊЕ АРХИМАНДРИТА АЛЕКСЕЈА БОГИЋЕВИЋА У БОГОСЛОВИЈИ

Архимандрит Алексеј (Богићевић) Игуман манастира Светог Луке у Бошњану (Епархија Крушевачка) био је у сриједу 31. јануара 2013. године гост Цетињске Богословије, гдје је професорима и ђацима ове просветне установе говорио о свом , врло занимљивом, боготражитељском, монашком и пастирском путу, у коме се умногоме осликава тема монашког живота и пастирске службе у нашој Цркви двадесетог и на почетку двадесет првог вијека.

Отац Алексеј, који је у манастиру од своје дванаесте године, аутор је књига „Хиландарски монаси у управи Српске Цркве“ (магистарски рад Архимандрита Алексеја) и „Сусрети са старцима“. Након уводног говора оца Алексеја повео се врло занимљива разговор.

ПРОСЛАВА ПРАЗНИКА СВЕТОГ САВЕ У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ

 Светом литургијом коју је у Цетињском манастиру служило свештенство Митрополије црногорско-приморске, светосасвским програмом, који су након службе извела дјеца полазници школе вјеронауке и благосиљањем славског колача и славском трпезом љубави у Богословији “Свети Петар Цетињски” данас је на Цетињу свечано прослављен празник Светог Саве, првог српског архиепископа и просветитеља.

У литургијској бесједи протојереј-ставрофор Гојко Перовић, парох цетињски и ректор Цетињске Богословије, подсјетио је многобројне вјернике да је свако онај ко је био у руским црквама у Кремљу видио фреску Светог Саве.

“И Руска Црква слави Светог Саву као једног од највећих Светитеља православља. Руска Црква је до данас сачувала Савин Номоканон као један од извора црквеног права и правила по коме се људи један према другоме односе и понашају у Цркви”.

Отац Гојко је казао да Светога Саву поштују и римокатолици у Италији. “За Светога Саву су чули хришћани на све четири стране свијета”.

“Овдје у Црној Гори Свети Сава је осам вјекова највеће и најљепше име међу домаћим светитељима, светитељима нашег народа. Свети Василије Острошки, слава му и милост, када је ишао путем да себе изгради као светитеља, ишао је у Савин Хиландар и тамо се Богу молио. А кад је основао Острошку Светињу, тамо је на фрескама цркве Ваведења и цркве Часнога Крста међу првим светитељским ликовима насликао Светога Саву Немањића”, рекао је отац Гојко Перовић.

Након литургије дјеца полазници вјеронауке при Цетињском манастиру извела су дјечју Светосавску академију.

Потом је трпезарији Богословије “Свети Петар Цетињски” у славу и част Светог Саве благосиљан славски колач и приређена трпеза хришћанске љубави, а народни гуслар Рако Војиновић је присутној господи професорима и ученицима уз струне гусала говорио стихове о Светом Сави.

ОДРЖАНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У ПОДГОРИЦИ

DSC_0266.JPG У крипти подгоричког саборног храма Христовог Васкрсења у суботу 26. јанура 2013.г, у организацији Митрополије црногорско-приморске, одржана централна Светосавска академија на којој је поручено да је Свети Сава најбољи учитељ и путоказ за српски народ. У умјетничком дијелу програма учествовали су ученици наше школе, црквени хорови из Подгорице, Никшића, Цетиња и Котора, народни гуслари и рецитатори, као и дјеца из Велике Хоче са Косова и Метохије. Академији је присуствовао амбасадор Србије у Подгорици Зоран Лутовац, као и велики број вјерника који су до последњег мјесту испунили крипту подгоричког саборног храма.

ПОЧЕЛО ДРУГО ПОЛУГОДИШТЕ У ШК.2012/2013.ГОДИНЕ

У  22. фебруара 2013.г, отпочело је друго полугодиште у школској 2012/2013.г. Пристигнувши на Цетиње ученици су по реду и поретку наставили своје школовање испуњавајући своје школске и друге обавезе.