Home / Вијести / ПРОСЛАВА СВЕТОГ СИМЕОНА МИРОТОЧИВОГ У ПОДГОРИЦИ

 

Ове године прослава преподобног Симеона Мироточивог у Подгорици прослављена је 25.фебруара.

Свету архијерејску литургију у Саборном храму Христовог Васкрсења служио је Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије уз саслужење Преосвећене Господе Епископа умировљеног захумско-херцеговачког Атанасија, милешевског Филарета, будимљанско-никшићког Јоаникија, захумско-херцеговачког и приморског Григорија, крушевачког Давида, липљанског Јована и свештенства из Митрополије црногорско-приморске, епархије Будимљанско-никшићке, Захумско-херцеговачке, Рашко-призренске, Буеносајрејско-јужноамеричке. У току литургије у чин протођакона је рукопроизведен ђакон Игор Балабан са Цетиња.

Сабраном народу након прочитаног јеванђеља бесједио је Владика Крушевачки Давид Перовић, који је у бесједи између осталог рекао да „Исповиједање Господа Исуса Христа одводи нас Самоме Господу кога исповиједамо као Богочовјека“, наставивши, „одговор Сина Божјега је да се Он неће постидјети оних који га исповиједају на Страшном суду пред Оцем Његовим небеским, но да ће се свакако застидјети оних који се Њега стиде. А оно што нас може да боли јесте стрепња да се то дешава и у Цркви, у хришћанској заједници, у заједници Тијела Христовога, заједници Духа Светога“. „У искуству Светога, горостаснога, преподобнога Симеона Мироточивога, хиландарскога и свесрпскога, сустиче се све оно најдостојанственије што српски народ, многогрешни свакако, али и многострадални и богољубећи, угради у њега“, рекао је Владика Давид.

Након литургије и причешћа многобројних вјерника, од Саборног храма је булеваром Светог Петра Цетињског, преко моста браће Златичанин, до остатака Немањиног града на ушћу Рибнице у Морачу прошла свечана празнична литија предвођена архијерејима и свештенством. Литија се се повремено заустављала због читања Јеванђеља и узношења молитава Господу.

На Немањином граду је умировљени Владика Атанасије благосиљао славски колач, а празничну светосимеоновску бесједу изговорио је др Горан Комар, који је рекао да „нема пута нашем народу ван пута и безусловног народног измирења“.

На литургији и свечаној литији су узели учешћа сви ученици Богословије који су за овај свечан дан дошли у Подгорицу, као и већина господе професора на челу са Ректором протојерејом-ставрофором Гојком Перовићем.  Они су појањем предводили литију заједно са  професором појања ђаконом Павлом Љешковићем и члановима Хора „Свети апостол и јеванђелист Марко“ из Подгорице, и хора “ Свети Исаија от Оногошта“ из Никшића.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930