Home / Вијести / ШКОЛСКА СЛАВА

 

У склопу припрема за школску славу Светог Петра Цетињског, у четвртак 29. октобра, обављена је Света Тајна исповјести за све ученике наше школе. Исповјест ђака извршио је протојереј ставрофор Момчило Кривокапић, парох которски, који већ трећу годину узастопно исповједа цетињске богословце. Овом Светом Тајном ђаци су се припремили за Свето Причешће на школску славу.

Дан уочи школске славе, у петак 30. октобра служено је празнично бденије у манастирској цркви Цетињског манастира. Ову Божију службу је служио Епископ Липљански г. Теодосије, уз саслужење неколицине јеромонаха и настојатеља манастира из наше помјесне Цркве. За пјевницом су појали ученици Цетињске богословије и студенти богословских факултета, бивши ђаци наше школе који су нам ових дана дошли у госте.

У суботу, 31.октобра, на Лучиндан и Светог Петра Цетињског служена је Света Архијерејска Литургија у Цетињском манастиру. Службом су началствовали архијереји СПЦ Митрополит Дабробосански г.Николај, Митрополит Црногорско-приморски г.Амфилохије,  Епископ Будимљанско-никшићки  г.Јоаникије, Епископ Диоклијски г.Јован и Епископ Липљански г.Теодосије, уз саслужење бројног свештенства из Митрополије и других епархија. На овој служби је свештеник цетињски Обрен Јовановић, произведен у чин протојереја, а ипођакон Мијајло Бацковић из Тивта, који је свршени богослов наше школе, рукоположен је у чин ђакона.

По завршеној Божијој служби у Цетињском манастиру одржана је Свечана духовна академија у Краљевском позоришту Зетски Дом на Цетињу, а у част крсне славе Цетињске богословије. Ова славска академија посвећена је 790. годишњици постојања Митрополије Црногорско-приморске и 170. годишњици од оснивања Српског Пјевачког Друштва „Јединство“ из Котора. На академији је бесједио Епископ Диоклијски г. Јован Пурић. У програму академије су учествовали ученици Цетињске богословије, појци и рецитатори, полазници школе вјеронауке са Цетиња као и чланови хора „Јединство“. Уз госте из других богословија у Београду, Крагујевцу и Фочи, на слави Цетињске богословије били су присутни и представници  амбасаде Србије у Црној Гори, принц Владимир Карађорђевић, са супругом, као и угледни пријатељи наше школе: Ђорђе Петровић са Његуша, проф др Слободан Томовић ( бивши министар вјера у црногорској влади), др Чедо Вукмановић ( син свештеномученика Луке Вукмановића ) и бројни други гости. Послије академије, у трпезарији Богословије био је приређен славски ручак, на ком су се чуле поздравне ријечи Митрополита Дабробосанског г. Николаја, као и представника богословија у Београду и Крагујевцу.

Сјутрадан, у недјељу 01. новембра, на редовној недјељној литургијској служби у Цетињском манастиру, служен је и помен за све упокојене професоре и ученике Цетињске богословије, као и за покој душе митрополита Петра Другог Петровића Његоша. У овој служби су учествовали сви ученици и велики број наставника наше школе.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930