Home / Вијести / СВЕТИ ЂОРЂЕ-СЛАВА СВЕТОРОДНЕ ЛОЗЕ ПЕТРОВИЋА И ПРОСЛАВА НА ЊЕГУШИМА И ЛИТУРГИЈА НА ЋИПУРУ

 

На празник Светог великомученика Георгија у недељу 6.маја 2012.г ученици и професори наше школе узели су учешћа у прославама крсне славе светородне лозе Петровића на Његушима и у Цркви на Ћипуру.

Свету службу Божију у цркви Светог великомученика Георгија у његушком селу Ераковићи служио је Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски и Митрополит Црногорско-приморски г.Амфилохије уз саслужење свештенства и сабраног народа. На литургији су били ученици четвртог и петог разреда Богословије и професор протосинђел мр Кирило Бојовић.У току литургије Владика је у презвитерски чин рукоположио јерођакона Игњатија (Мијовића), сабрата манастира Стањевићи.

Владика је након литургије благословио славски колач, а потом у родној кући Митрополита Петра Другог Петровића Његоша и славски колач свечара Петровића.

У Његошевој родној кући затим је одржан краћи пјеснички програм чланова Књижевног друштва „Његош“, а Митрополита, свештенство и вјерни народ у име пјесника је поздравио предсједник Удружења књижевника Црне Горе Илија Лакушић.

Ђурђевданска светковина настављена је црквено-народним сабрањем код цркве Светог Николе у селу Дуги до, скиту манастира Острог. Данашњем сабору на Његушима присуствовали су замјеник амбасадора Руске Федерације у Подгорици г. Фoропонов и први секретар бугарске амбасаде г. Добрев. Гости су били и дјеца полазници вјеронауке из подгоричког насеља Стари аеродром.

Истог дана своју храмовну салву прославила је и црква на Ћипуру гдје су литургију служили рекрот протојереј-ставрофор Гојко Перовић, игуман Методије, јеромонах Исак и јерођакон Јаков из цетињског манастира. На Ћипуру су били ученици прва триразреда наше школе.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930