Home / Вијести / ВАЗНЕСЕЊЕ ГОСПОДЊЕ И ПРАЗНИК СВЕТИХ КИРИЛА И МЕТОДИЈА-СЛАВА УЧЕНИКА ДРУГОГ РАЗРЕДА И ЛИТУРГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ

 

У четвртак 24.маја 2012.године када наша света Црква прославља литургијски спомен на свете равноапостолне просветитеље и учитеље словенске Кирила и Методија, а ове године празник Вазнесења Господњег, служена је света служба Божија у Цетињском манастиру. Празновање је отпочело свечаном вечерњом службом са петохлебницом у манастиру коју су одслужили игуман Цетињског манастира протосинђел Методије Остојић и сабрат манастира и професор Богословије протосинђел мр Кирило Бојовић. На вечерњој су појали ученици Богословије.

Свету литургију у Цетињском манастару служили су игуман Методије Остојић, протосинђел mr Кирило Бојовић, протојереј-ставрофор Драган Станишић, протојереј Обрен Јовановић, ђакон Игор Балабан, и јерођакон Јаков.Сабраном народу поводом данашњег светод дана обратио се бесједом протојереј-Драган Станишић парох подгорички и професор Цетињске Богословије. За пјевницом су појали ученици другог разреда који данашњи дан прослављају као своју разредну славу.

Након литургијског сабрања и причешћа ученика и вјерника одслужен је парастос погинулим у битки на Граховцу 1858.године. После тога услиједила је братско-сестринска трпеза љубави, у трпезарији Богословије коју су ученици другог разреда са својим разредним старешином протосинђелом мр Кирилом Бојовићем и братијом Цетињског манастира припремили и прославили  у част данашњег празника, своје разредне славе. Ово је био и повод да заједно и игуман Цетињског манстира о. Методија са својим гостима свој имендан прослави са богословима.

Освештавање славског жита и резање славског колача одслужио је игуман манастира Режевићи архимандрит Хризостом, који је након освештавања честитао имендан оцима Кирилу и Методију, и ученицима славу, као и свим сабраним данашњи свети дан и сабрање.
У току ручка ученици су приредили и културни програм, тако да су отпјевали више родољубивих и народних пјесама, а није изостало ни коло које се повело у трпезарији Богословије. Такође су и игуман о. Методије и г. Рајо Војиновић, уз звук светих гусала развеселили сабране,а ученици уз звуке хармонике. На крају сабрања, протосинђел мр Кирило Бојовић се  у име Ректора протојереја-ставрофора Гојка Перовића, господе професора и ученика захвалио свима који су дошли да увеличају данашњи свети празник.

Слави другог разреда и имендану отаца Кирила и Методија присустовали су господа професори протојереј-ставрофор Драган Станишић, Душан Биговић, Аполон Мишченко, Благоје Рајковић, архимандрит Хризостом игуман манастира Режевићи, јеромонах Козма Кецојевић игуман манастира Орахово у Црмници. Свечаном ручку присустовали су и протојереј Обрен Јовановић, свештеник Анђелко Боричић и ђакон Игор Балабан из секретаријата Митрополије Црногорско-приморске, као и игуманија манастира Ћелија Добрска мати Олимпијада са сестринством, сестринство манастира Дуга код Подгорице, братство из Цетињског манастира, бројни вјерни народ из Цетиња и Подгорице.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930