Home / Вијести / МАТУРСКА ЕКСКУРЗИЈА СВЕТИЊАМА ЦАРИГРАДА

 

У периоду од 17. до 22. маја ове године, матуранти Цетињске богословије, заједно са својим наставницима и пријатељима школе боравили су у Истанбулу ( Цариграду ), чиме су одржали поклоничку екскурзију, предвиђену програмом завршног разреда богословских школа СПЦ. Путовање су предводили ректор богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић и резредни старјешина петог ( матурског ) разреда јереј Немања Кривокапић. Поред њих, са ученицима су били наставници богословије протојереј-ставрофор Драган Станишић и г. Зоран Дубљевић, затим протосинђел Павле ( Радусиновић ) сабрат манастира Острог, јереј Владимир Левићанин из Архиепископије Београдско-карловачке, протођакон Игор Балабан из секретаријта Митрополије Црногорско-приморске, као и г. Славко Крстајић директор поклоничке организације „Одигитрије“, г. Рајко Радусиновић предсједник ЦО Цетиње и г. Божидар Шћепановић универзитетски професор из Подгорице.

Поклоници из Богословије са Цетиња, обишли су велике православне светиње Истанбула (сједиште Васељенске патријаршије, Манастир Живоносни Источник, цркву Влахерна и цркву Свете Тројице), древне црквене светиње које су данас претворене у државне музеје ( Свету Софију, Свету Ирину, Хора и Памакаристос), као и темеље старих византијских цркава на којима су данас муслиманска богослужбена мјеста ( тзв. Малу Софију= бивши храм Св. Сергија и Вакха; Фатих-џамију=бивши храм Светих апостола и сл.). Поред ових светилишта, ученици и наставници Богословије Светог Петра Цетињског обишли су велељепне истанбулске џамије „Плаву“ и „Сулејманију“, као и римокатолички храм Светог Антуна Падованског. У склопу ове екскурзије био је и обилазак осталих значајних споменика као што су зидине Константинопоља, тврђава Галата, антички споменици („Базилика цистијерна“, хиподром, египатски обелиск, Константинов стуб и сл.), дворови и гробови познатих султана и османских војсковођа, а поклоници су имали прилике да виде и најзначајнија мјеста савреманог Истанбула: Први босфорски мост, Босфор, трг Таксим, Чамлиџа брдо и Капали чаршију.

Централни догађај овог поклоничког путовања био је учешће поклоника у богослужењу које је одржано у цркви Светог Ђорђа у сједишту Цариградске патријаршије, а то се збило у недјељу 20. маја. Цетињски богослови и њихови наставници су се на Светој литургији причестили Светим даровима, а по завршеној служби цјеливали су мошти Светих Јована Златоустог и Григорија Богослова, као и Свети стуб на коме је Богочовјек Исус Христос претрпио мучења и страдање. Овом приликом је наше поклонике поздравио Високопреосвећени митрополит Иконијски г. Теолипт, преносећи им благослове Његове Свесветости патријарха Цариградског г. Вартоломеја. Тада су поклоници са Цетиња обишли сједиште Васељенског патријарха, најзначајније објекте овог комплекса, а од присутних цариградских свештеника су домаћински дочекани пригодним послужењем и кратким приказом историјата патријаршије.

 

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
март 2024.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031