Home / Вијести / ПОЧЕТАК ПОСТА

 

У недјељу, 14. фебруара, на бијеле покладе и празник Сретења, Свету Архијерејску Литургију у Цетињском манастиру је служио митрополит Амфилохије са свештенством. У овој служби су учествовали сви ђаци и већи број наставника наше школе. Владика је бесједио о празнику, као и о значају поста који треба да почне. Увече истог дана, служена је вечерња служба са молитвом за почетак поста. На крају службе је обављен обичај тзв. праштања- чин међусобног цјеливања и тражења опроштаја, како би хришћани у Часни пост ушли чисти и растерећени несугласица и злопамћења. И у овом лијепом обичају, поред монаха Цетињског манастира и мноштва вјерног народа, учествовали су ученици и наставници наше школе.

Потом је, у трпезарији школе, приређена покладна вечера, на којој су ректор и васпитачи, саопштили ученицима распоред обавеза у првој седмици поста, подсјетивши их, при том, на праксу да ученици богословије ову прву седмицу, поред тјелесног поста своју припрему за Свето причешће спроводе учешћем у богослужењима и Светом тајном исповјести коју организује Управа школе.

Период тзв. тримирја, ( од 15. до 17. фебруара ) ове године је протекао у активном учешћу ученика богословије у свим великопосним манастирским богослужењима, међу којима посебно мјесто припада читању канона Св. Андреја Критског. Три дана није било наставе, а у четвртак је, упоредо са држањем наставе, обављена исповјест ђака коју је вршио протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић. У Теодорову суботу, 20. фебруара, на Св. Литургији коју је у Цетињском манастиру служио Митрополит Амфилохије са свештенством, вршено је причешћем Св. тајнама, свих ученика Цетињске богословије.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930