Home / Вијести / НЕДЈЕЉА ПРАВОСЛАВЉА

 

У недјељу 21. фебруара, прослављена је Недјеља Православља. У Цетињском манастиру је служена Св. Арх. Литургија, послије које су сви присутни на литургијском сабрању формирали литију са иконама која је прошла улицама града Цетиња. На крају литијске поворке, пред улазом у манастир, свечано је прочитан Синодик Православља.

Истога дана је одржана Духовна академија у позоришту „Зетски Дом“. Ову академију је организовала Цетињска богословија поводом Недјеље Православља, а у част овогодишњих јубилеја 180-те годишњице упокојења Светог Петра Цетињског и 520-те годишњице упокојења господара Зете и оснивача Цетиња Ивана Црнојевића. На почетку ове свечаности додијељене су награде оним ученицима који су урадили најбоље писане радове на светосавке темате које је одредила Управа школе. Награђено је шест радова који су писани на теме из Догматике („Стварање свијета и човјека у учењу светих отаца“), Светог Писма Старог Завјета („Макавејски устанак“) и Светог Писма Новог Завјета („Вјера, нада и љубав у посланицама Светог апостола Павла“). Празничну бесједу на овој академији је одржао секретар школе и наставник грчког и латинског језика г. Благоје Рајковић. Он је бесједио на тему одбране праве вјере у контексту живота и дјела богоборног цара Јулијана Апостате.

Поред појаца и рецитатора из Цетињске богословије, у програму академије су учествовали и полазници школа вјеронауке са Цетиња и из Подгорице, као и чланови дјечијег хора Српског Пјевачког Друштва „Јединство“ из Котора. Овој академији, као и каснијем ручку у Цетињској богословији, присуствовали су амбасадори Русије и Украјине у Црној Гори, г. Јаков Герасимов и госпођа Оксана Сљусаренко, као и представници амбасада Србије и Бугарске.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930