Home / Вијести / НЕДЕЉА21.ПО ДУХОВИМА-ЛИТУРГИЈЕ У ВЛАШКОЈ ЦРКВИ, ХРАМУ ХРИСТОВОГ ВАСКРЕСЕЊА У ПОДГОРИЦИ, И ОСВЕШТАВАЊЕ И ПОДИЗАЊЕ ЦЕНТРАЛНОГ КРСТА НА САБОРНОМ ХРАМУ СВЕТОГ ЈОВАНА ВЛАДИМИРА У БАРУ

 

У 21.недељу по Духовима ученици су били на литургији у Влашкој цркви, коју је служио Ректор Богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

Хор Богословије предвоћен професором ђаконом Павлом Љешковићем, јутрос је појао на литургији у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици, коју су служили Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски г. Амфилохије уз саслужење Високопреосвећене Господа Архиепископи Мукачевско и Јужногорадског  Теодора из Украјинске Православе Цркве Московског Патријархата и Горњенског и Волговскг Артемија из Бјелоруске Православне Цркве Московског Патријархата, многобројног свештенства и вјерног народа.

У поподневним часовима Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије освештао је , позлаћени крст који је постављен на централну куполу Саборног храма светог Јована Владимира у Бару. Високопреосвећеном Митрополиту саслуживали су Високопреосвећена Господа Архиепископи: Мукачевски и Јужногорадски Теодор из Украјинске Православе Цркве Московског Патријархата и Горњенски и Волговски Артемије из Бјелоруске Православне Цркве Московског Патријархата, као и Преосвећени Епископ липљански г. Јован, викар Патријарха српског.

Овом приликом Високопреосвећеном Митрополиту црногорско-приморском г. Амфилохију уручено је највише одликовање Украјинске Православне Цркве, орден светог равноапостолног кнеза Владимира, који му је у име поглавара Украјинске Православне Цркве уручио Високопреосвећени Архиепископ Теодор.

Преносећи поздрав и благослов Његовог Блаженства Митрополита кијевског и све Украјине Владимира, Архиепископ Теодор је истакао да је ово одликовање Митрополит Амфилохије добио за велику ревност и усрђе у служењу Цркви Православној као и за велики допринос унапређењу односа Украјинске и Српске Православне Цркве.

Митрополит Амфилохије је заблагодарио Митрополиту кијевском и све Украјине на дивном дару и одликовању. „То је посебни благослов за све нас и велико признање за нашу Митрополију. Град Кијев је дубоко уткан у историју нашега народа. Он је био богословски центар многим нашим прецима који су се у Кијеву учили и стицали богословска знања. Један од њих  је и свети Симеон Дајбабски, који је био кијевски ђак и кроз кога је просијала Кијево-печерска лавра“, рекао је МитрополитАмфилохије.

У знак благодарности Високопреосвећени Митрополит Амфилохије даривао је Блажењејшем Архиепископу Владимиру позлаћену икону Светог Јована Владимира коју ће му уручити Високопреосвештени Архиепископ Теодор.

Ученици су ову свечаност уљепшали својим појањем, а након освећена били су и на свечаној вечери у хотелу Принцес коју је приредила г-ђа Оксана Сљусаренко, амбасадор Украјине у Црној Гори.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
март 2024.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031