Home / Вијести / СВЕТИ ПЕТАР ЦЕТИЊСКИ И АПОСТОЛ И ЈЕВАНЂЕЛИСТ ЛУКА-СЛАВА БОГОСЛОВИЈЕ И СВЕЧАНОСТ У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ И БОГОСЛОВИЈИ

 

Празник небеског покровитеља и заштитника наше школе, Светог Петра Цетињског свечано је и ове године прослављен у Цетињском манастиру и у Богословији.

Свету Архијерејску Литургију поред моштију Митрополита Петра Првог Светог служили су Виокопреосвећена Господа Архиепископи: Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије и Горњенски и Волговски Г. Артемије из Бјелоруске Православне Цркве Московског Патријархата уз саслужење Преосвећене Господе Епископа: умировљеног Захумско-херцеговачког Атанасија, Будимљанско-никшићког Јоаникија, Нишког Јована, Рашко-призренског Теодосија и Липљанског Јована. Њима су су саслуживали многобројни свештеници и свештеномонаси из наше помјесне цркве, као и гости из Украјине и Бјелорусије и велики број благовјерног народа Божијег.Након прочитаног Јеванђеља сабрању се бесједом обратио дугогодишњи професор Цетињске Богословије, сада Епикоп Нишки г. Јован Пурић, који је истакао величину личности Светог Петра Цетињског, подсјетивши све присутне и на јубилеј поводом 20 година од обнове Цетињске Богословије. Након светог причешћа свих ученика школе и народа Божијег, резања и освештавања славског колача и жита, сабране епископе, свештенике и народ поздравио је својом архипастирском бесједом Високопреосвештени Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-цриморски г. Амфилохије. Овом приликом Владика Амфилохије уручио је у име САСинода и ордене Светог Петра Цетињског светитељевом потомку Ђорђију-Ђоку Петровићу и пјеснику Момиру Војводићу. Свечаност празника увеличана је и рукоположењем у ђаконски чин Марка Обрадовића, свршеног ученика друге генерације обновљене Цетињске богословије, који ће бити свештеник у епархији бујеносајрејско-јужноцентралноамеричке.

Свечаност је настављена у трпезарији Богословије, гдеј је пререзан славски колач и освећено жито у част заштитника наше школе.

Ручку су присуствовали многобројни гости, господа епископи, преставници јавног и културног живота у Црној Гори, као и амбасадорка Украјине у Црној Гори г-ђа Оксана Сљусаренко, представници амбасада Руске Федерације, Грчке, Босне и Херцеговине, гости из Чикага књижевник Ђорђе Николић и Драгана Милошевић, предсједник и оснивач Фондације „Иванка Милошевић“, добротвори наше школе. Ручку су присуствовали и делегације професора и ученика  сестринских Богословија из Београда, Крагујевца, Призрена, Фоче, Сремских Карловаца, и многи свршени богословци наше школе, који сада служе на многобројним црквеним потрбама наше Цркве, као свештеници, свештеномонаси, професори богословија, вјероучитељи, студенти и постипломци на бројним факултетима.

На ручку  су се поздравним говорима обратили Митрополит Амфилохије, амбасадорка Украјине Оксана Сљусаренко, Владика Атанасије Јевтић, Владика Теодосије, књижевник Момир Војводић, честитајући овој најстаријој школи славу и јубилеј поводом обнове двадесетогодишњег рада.

Поменимо да су на овај дан  на овај дан освештане и просторије народне кухиње „Мати Јелисавета“, у којем су узели учешћа професори и ученици Богословије.

У поподневним часовима поводом двадесетогодишњице свога обновљеног рада, у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, Богословија Св. Петра Цетињског приредила је свечану “Лучинданску академију“. Поздравним словом у име организатора обратио се протосинђел Кирило Бојовић, професор ове Богословије, а празничну бесједу изговорио је Епископ будимљанско – никшићки Г. Јоаникије. Пјевали су чланови хора Богословије Св. Петра Цетињског и хора Св. Јевстатија Превлачког из Будве. Учешће су још узели и ученици Богословије, затим полазници школе вјеронауке са Цетиња, народни гуслар Драгомир Перовић, музичари Слађана Божовић, Дајана Павићевић, Бојан Костић и Иван Держијев.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930