Home / Вијести / ПРОСЛАВА СВЕТОГ АРСЕНИЈА ДРУГОГ АРХИЕПИСКОПА И ПРОСВЕТИТЕЉА СРПСКОГ У МАНАСТИРИМА ЖДРЕБАОНИК, ПЕЋКА ПАТРИЈАРШИЈА И У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА

 

Празник и литургијски спомен Светог Арсенија Сремца Другог Архиепископа и просветитеља српског,  свечано је прослављен у манастирима Ждребаоник и Пећка Патријаршија, и у Сремским Карловцима, на којим свечаностима су узели учешћа професори и ученици наше школе.

Ученици петог разреда појали су на свечаном бденију,  и на Светој Архијерејској Литургији у манастиру Ждребаонику, покрај ћивота Светог Арсенија, коју је уз многобројно свештенство, монаштво и вјерни народ служио Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије. Након литругије пререзан је славски колач, а ученици су присуствовали и свечаном празничном ручку, на којем су отпјевали и неколико пјесама.

Празник Светог Арсенија свечано је прослављен и као ктиторска слава манастира Пећка Патријаршија, гдје су ученици трећег разреда са својим разредним старешином протосинђелом мр Кирилом Бојовићем, узели учешћа и на свечаном бденију и Светој архијерејској Литугији. Свечано бденије поводом празника служио је Његово преосвештенство Владика нишки г. Јован Пурић, а саслуживао му је о. Кирило.  Бденију је присуствовао и Преосвештени Владика липљански г. Јован Ћулибрк.

На сам празник Свету Архијерејску литургију под сводовима Пећке патријаршије служили су господа епископи: будимљанско-никшићки г. Јоаникије, рашко-призренски г. Теодосије, нишки г. Јован и липљански Јован, уз саслужење многобројног свештенства и монаштва и вјерног народа који је дошао са свих страна да празник прослави у Пећкој Патријаршији. На бденију и на литургији појали су ученици трећег разреда са неколицином својих колега из богословије Светог Петра Дабробросанског из Фоче, који су за  овај празник дошли са овогодишњим кумом и домаћином славе г. Здравком Крсмановићем, бившим начелником општине Фоча. Након прочитаног јеванђеља сабраном народу се бесједом обратио Преосвештени Владика нишки г. Јован, који је између осталог посебно нагласио да  богословци и они који се припремају за свештенички чин треба да се уче богословљу за пјевницом, и да им за то буде управо примјер Свети Арсеније, који је много волио појање и по предању био и одличан црквени појац.

Након литургије и резања славског колача сабраниам се обратио у име Његове Светости патријaрха Српског г. Иринеја, Владика будимљанско-никшићки г. Јоаникије, и у име домаћина Преосвештени Владика липљански г. Јован.

После литургијског сабрања, на свечаном ручку, у културно-умјетничком програму узели су и ученици наше школе, који су са Етно групом „Кимвал“ уз Фоче отпјевали неколико лијепих пјесама, добивши притом похвале од преосвештене господе епископа, и многобројних гостију свечане трпезе љубави.

Празник Светог Арсенија свечано је прослављен и у Сремским Карловцима, гдје име овог светитеља и просветитеља рода нашег носи и средња богословска школа. На слави карловачке богословије у име наше школе били су господа професори свештеник мр Арсеније Радовић и г. Благоје Рајковић. Литургију у Саборној цркви у сремским Карловцима служио је његово Преосвештенство Владика сремски г. Васиије уз саслужење ректора карловачке богословије протојереја-ставрофора Јована Петковића, и многобројног свештенства, и вјерног народа Божијег. Литургији су присуствовали и инспектор богословија САС СПЦ протојереј-ставрофор др Димитрије Калезић, г. Томислав Бранковић испред Канцеларије за Вере при Влади Републике Србије, представници сестринских богословија из Београда,  Фоче и Цетиња. Након литургије у великој сали школе припремљена је и трпеза љубави гдје је пререзан и освештан славски колач и жито, а у поподневним часовима приређена је и светоарсенијевска академија у част Светог Арсенија, коју су припремили професори и ученици богословијe.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
март 2024.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031