Home / Вијести / СВЕТИ ЈОВАН ЗЛАТОУСТИ-СЛАВА БОГОСЛОВИЈЕ У КРАГУЈЕВЦУ

 

Празник Светог Јована Златоустог свечано је прослављен у Богословији у Крагујевцу под чијим молитвеним покровитељством ради ова средњебогословска установа. Свечано бденије у капели Светог Јована Златоустог у комплексу богословије у насељу Аеродром служио је Преосвећени Епископ Шумадисјки г. Јован уз саслужење професора и ученика богословије.

Сјутра дан, на сам празник Свету Архијерејску литругију служили су господа Епископи будимљанско-никшићки г. Јоаникије и шумадијски г. Јован , уз саслужење Ректора проф.др о. Зорана Крстића, професора, многобројног свештенства и вјерног народа града Крагујевца и ученика школе.

Након прочитаног Јеванђеља присутним се бесједом обратио Владика Јоаникије, који је у уме Његове Светости патријарха Српског г. Иринеја, пренио поздраве и благослове честитајући славу професорима и ученицима богословије, као и домаћину Владици Јовану имендан.

У току свете литругије у чин ђакона Владика Јован је рукоположио теолога Марка Јевтића, а у чин чтеца рукопроизвео Јована Младеновића. На крају литругије освештан је славски колач и жито, а све присутне поздравио је Владика Јован, заблагодаривши свима који су дошли да прославе славу богословије. Потом је услиједила и свечана академија у Духовно-едукативном центру коју су припремили професори и ученици школе, и славска трпеза љубави.

Свечаности у Крагујевцу присуствовали су представници других богословија, Богословског Факултета у Београду, представници градских власти, канцеларије за Вере при Влади Републике Србије, а нашу школу представљали су господа професори протосинђел мр Кирило Бојовић и г. Благоје Рајковић.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930