Home / Вијести / СВЕТИ МУЧЕНИЦИ ПЛАТОН, РОМАН И ВАРУЛ-АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТРУГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ

 

У суботу, 1.децембра 2012.г на празник Светих мученика Платона, Романа и Варула, у Цетињском манастиру Свету архијерејску литургију служио је Његово Високопреосвештенство архиепископ Цетињски Mитрополит Црногорско-приморски г. Амфилохије, уз саслужење игумана Цетињског манастира протосинђела Методија, Ректора Богословије протојереја-ставрофора Гојка Перовића, протосинђела мр Кирила Бојовића, игумана Гурија, свештеника Марка Обрадовића, ђакона Игора Балабана, вјерног народа и ученика богословије.

Након литругије одслужен је и парастос свим који су умрли од глади тридесетих година прошлог вијека на просторима Русије, Украјине и земаља бившег Совјетског Савеза, а потом се Митрополит Амфилхије бесједом обратио свим сабраним говорећи о мучним данима кроз које су пролазиле словенске земље тих година.

Након службе Божије, у трпезарији школе приређена је и трепза љубави коју је уприличила Амбасадорка Украјине у Црној Гори г-ђа Оксана Сљусаренско, за све присутне професоре, ученике и госте, у сјећање на тешке дане, када је пострадало више од 6 милиона људи од помора и глади у земљама бившег Совјетског Савеза.

Овом приликом све присутне поздравила је и подсјетила на жртву од глади, г-ђа Оксана Сљусаренко, а након ње свим присутним обратио се и замјеник Амбасадора Руске федерације у Црној Гори г. Сергеј Форопонов.

Заблагодаривши Амбасади Украјине у Црној Гори и госпођи Оксани Сљусаренко, на крају је све присутне поздравио и у име домаћина заблагодарио Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски и Митрополит Црногорско-приморски г. Амфилохије поручивши између осталог и давши поуку свима, да само света слога словене спасава.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930