Home / Вијести / ПРОСЛАВА ПРАЗНИКА СВЕТОГ САВЕ У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ

 

 Светом литургијом коју је у Цетињском манастиру служило свештенство Митрополије црногорско-приморске, светосасвским програмом, који су након службе извела дјеца полазници школе вјеронауке и благосиљањем славског колача и славском трпезом љубави у Богословији “Свети Петар Цетињски” данас је на Цетињу свечано прослављен празник Светог Саве, првог српског архиепископа и просветитеља.

У литургијској бесједи протојереј-ставрофор Гојко Перовић, парох цетињски и ректор Цетињске Богословије, подсјетио је многобројне вјернике да је свако онај ко је био у руским црквама у Кремљу видио фреску Светог Саве.

“И Руска Црква слави Светог Саву као једног од највећих Светитеља православља. Руска Црква је до данас сачувала Савин Номоканон као један од извора црквеног права и правила по коме се људи један према другоме односе и понашају у Цркви”.

Отац Гојко је казао да Светога Саву поштују и римокатолици у Италији. “За Светога Саву су чули хришћани на све четири стране свијета”.

“Овдје у Црној Гори Свети Сава је осам вјекова највеће и најљепше име међу домаћим светитељима, светитељима нашег народа. Свети Василије Острошки, слава му и милост, када је ишао путем да себе изгради као светитеља, ишао је у Савин Хиландар и тамо се Богу молио. А кад је основао Острошку Светињу, тамо је на фрескама цркве Ваведења и цркве Часнога Крста међу првим светитељским ликовима насликао Светога Саву Немањића”, рекао је отац Гојко Перовић.

Након литургије дјеца полазници вјеронауке при Цетињском манастиру извела су дјечју Светосавску академију.

Потом је трпезарији Богословије “Свети Петар Цетињски” у славу и част Светог Саве благосиљан славски колач и приређена трпеза хришћанске љубави, а народни гуслар Рако Војиновић је присутној господи професорима и ученицима уз струне гусала говорио стихове о Светом Сави.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930