Home / Вијести / НА ЦЕТИЊУ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА

 

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/bogoslovija.ct/242013[/picasa]

DSCF2721.JPGУ недељу 11./24. марта текуће године свечано је и традиционално прослављена Недеља Православља на Цетињу у организацији Митрополије и Богословије. Свету архијерејску литургију служио је са свештенством у Цетињском манастиру Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит Црногорско-приморски г. Амфилохије, уз саслужење свештенства из митрополије црногорско-приморске и епархије бујеносајрејско-јужно-централно америчке. За пјевницом је појао хор Св. новомученика Станка из Никшића и ученици Богословије предвођени професором црквеног појања ђаконом Павлом Љешковићем.

У току литургијског сабрања Владика Амфилохије се вјерном народу Цетиња и ученицима Богословије обратио свенадахнуутом бесједом, говорећи о данашњем великом празнику и о његовом значају за свеукупно православно наслеђе. Након причешћа организована је и традиционална свенародна литија са иконама , која је прошла градским улицама Цетиња. Литију је предводио Високопреосвештени Митрополит Амфилохије, која је прошла од манастира до дворске цркве на Ћипуру, Влашке цркве и назад до манастира. Пред Цетињским манастиром је потом по устаљеној традицији прочитан Синодик Православља, документ којим је Васељенски сабор осудио јерес иконоборства и утврдио поштовање икона у Православној цркви. Светковина је даље настављена у трпезарији наше школе, гдје је приређена славска трпеза љувави. На ручку је најпре све госте поздравио у име школе Ректор протојереј-ставрофор Гојко Перовић, који се захвалио свим гостима, који су дошли да прославе са ученицима и професорима овај лијепи и важан празник. Посебно се захвалио амбасадорки Украјине у Црној Гори Оксани Сљусаренко и замјенику амбасадора Русије Сергеју Форопонову, као и предјседнику одељења    Фонда јединства православних народа за Црну Гору и Србију г. Славку Крстајићу. На крају се Ректор посебно захвалио и поздравио госпођу Ленку Дурутовић и хор Св. новомученика Станка из Никшића, који ове године слави 20 година постојања. Чланови хора су за све присутне приредили и пригодан програм. Такође је и свештеник Стефан Јовановић са својом супругом Викторијом, који ће бити свештеник у Аргентини отпјевао и пјесму на шпанском језику, која је код присутних изазвала одушевљење. Поред поменуте господе, на ручку је било још драгих гостију и пријатеља наше школе. За сво вријеме свечаног ручка, ученици су са љубављу и великим поштовањем и гостопримношћу служили драге госте.

Након ручка, неки од гостију искористили су прилику и посјетили и управну зграду Богословије, гдје су у салону школе, са домаћинима митрополитом Амфилохијем, Ректором и господом професорима, разговарали о сређивању и уређењу, и о новим потребама ове најстарије богословске установе у Црној Гори, притом се присјетивши и неких догађаја и успомена из двадесетогодишњег обновљеног рада наше Богословије.

Празник Недеље Православља показао је како се на прави начин свједочи јединство православних хришћана, и поштовање икона, које се од цариграда кроз вјекове преноси кроз читави правосалвни свијет. Празновање је био један велики час, поготову ученицима школе, које ће и кад заврше школовање  на Цетињу одавде носити дивне и лијепе успомене, на многобројне празнике и литургијске свечаности прослављене у школи покрај ћивота Светог Петра Цетињског.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930