Home / Вијести / ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ СВЕТИЊАМА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ И БОГОСЛОВИЈИ У ПРИЗРЕНУ

 

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/bogoslovija.ct/012011[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/8514/04.04.2011_Prilog_iz_Prizrena.mp3]
Дана 1.априла на празник Светог Симеона Дајбабског, по већ устаљеном плану и програму ученици Богословије Светог петра Цетињског били су у посјети  светињама Косова и Метохије.

Ученици трећег разреда, су предвођени ректором протојером-ставрофором Гојком Перовићем, разредним старешином ђаконом Павлом Љешковићем, и професорима г.Душаном Биговићем и г.Аполоном Мишченком. На путовању су били и гости наше школе, професори са Подгоричког Универзитета, и вјерници из Никшића, Бара и Цетиња.

Кренувши у петак према Пећкој Патријаршији, мајци наше помјесне Српске Цркве, свратили смо у манастир Ђурђеве Ступове код Берана, сједишту епископије будимљанско-никшићке, угошћени гостопримством братства овог манастира.

У манастир Пећку Патријаршију се стигло у поподневним сатима , гдје смо се смјестили и обишли манастирски комплекс, а увече учестовали на вечерњој служби. Ујутру је о.Гојко служио Литургију, и после ручка упутили смо се ка манастиру Високим Дечанима, задужбини Светог Краља Стефана Дечанског, гдје смо били дочекани гостољубљем манастирске братије, такође обишли манастир и били гости архимандрита Саве Јањића. И у овој светињи смо пјевали на бденију и помолили се Светом Краљу. Ујутру у недељу смо се упутили ка царском граду Призрену.

Дочекани смо од домаћина  Епископа Теодосија и вјерног народа града Призрена, после чега је Владика Теодосије са свештенством и народом одслужио Литургију на којој су појали ученици наше школе. Након читања Јеванђеља, вјерном народу се обратио бесједом ректор Богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић, бесједеђи о данашњој јеванђељској поруци и о значају вјере у животу. Посебно се Ректор захвалио Еп.Теодосију на гостопримству и литургијском учестовању свих у древном граду Призрену.

Након причешћа вјерних Владика Теодосије је израазио благодарност о. Ректору, професорима и ђацима Цетињске Богословије на духовном укрепљењу и молитвеном појању којим су увеличали данашњу Литургију и учестовањем у њој. Такође је Владика поновио значај обнове Призренске Богословије и повратак у град Призрен, нагласивши да ће то бити  један од приоритета његовог архипастирског рада, изразивши наду да ће се у Храму светог Ђорђа поново зачути појање богослова, које ће бити велики подстрек обнови црквеног живота у епархији Рашко-призренској, а нарочито за вјернике у Призрену.

После Литургије епископ је госте угостио  у свом епископском двору, а после ручка показао је гостима обновљену зграду Епископије и Богословије која је задужбина Симе Игуманова.

У Богословији Кирила и методија су ученици отпјевали  химну „Онамо намо“, пјесму Краља Црне Горе Николе Петровића, којом се опет свједочи јединство нашег народа а и веза између Цетињске и Призренске Богословије.

После обиласка Богословије упутили смо се ка Богородици Љевишкој, у којој смо се помолили Мајци Божијој за обнову ове светиње и црквеног живота у Призрену, и манастир Светих Архангела, задужбину Цара Душана, у којем нас је угостио игуман Михаило.

Одлазећи са свете срске земље вратили смо се на Цетиње заблагодаривши Господу што смо посјетили косовско-метохијске светиње.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930