Home / Вијести / СВЕТИ КИРИЛО И МЕТОДИЈЕ – ЛИТУРГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ И СЛАВСКИ РУЧАК И СЛАВА УЧЕНИКА ТРЕЋЕГ И ДРУГОГ РАЗРЕДА БОГОСЛОВИЈЕ

 

У петак 24. маја 2013.г. Господње, на празник спомена Светих Кирила и Методија просветитеља словенски, и светог архиепископа Никодима Српског у Цетињском манастиру и Богословији, свечано су прослављене разредне славе ученика трећег и другог разреда Богословије Светог Петра Цетињског, и имендани игумана Цетињског манастира протосинђела Методија Остојића и професора наше школе протосинћела мр Кирила Бојовића.

Литургију су у манастиру служили свештеници и свештеномонаси архијерејског намјесништва Цетињског, као и свештеници из епархије Буеносајрејско-јужноцентрално-америчке, уз саслужење вјерног народа. На литургији су појали наши ученици. Причестио се велики број вјерника и ученика, а сабраном народу литургијском бесједом се обратио протосинђел мр Кирило Бојовић, говорећи о данашњем великом празнику за род наш, као и за све Словене.

Након литургијског сабрања празновање је настављено у Богословији Светог Петра Цетињског, гдје су трпезу љубави за све припремили ученици трећег и другог разреда Богословије са својим разредним старешинама, као и са братијом из манастира. Овог дана разредну славу, свете Кирила и Методија, прославили су ученици трећег разреда чији је разредни старешина о. Кирило, и ученици другог разреда, са својим разредним старешином проф. др Будимиром Алексићем, који славе Светог владику  Николаја Охридског и Жичког, а чије празновање је ове године пало у дан Великог Пекта 03.маја 2013.г, када су ученици били на васкршњем распусту.

У трпезарији Богословије славски колач пререзао у част данашњих светих, игуман Цетињског манастира о. Методије, који се овом приликом обратио и ријечима бесједе, на првом мјесту честитајући славе ученицима који данас славе, а и празник свим сабраним на трпези љубави. У име Богословије, и у име разреда који славе ријечи благодарности упутио је разредни старешина трећег разреда о. Кирило.

На ручку, поред гостију ученика и професора наше школе, били су и други драги гости, братија из Цетињског манастира, игуманија манастира Ћелија Добрска мати Олимпијада са сестринством, игуманија манастира Дуљево мати Ангелина са сестринством, игуманија манастира Дуга, мати Јована са сестринством.

Своју славу Свете Кирила и Методија данас су прославили и ученици два разреда новообновљене богословије у Призрену, гдје су литургију служили пресвећена Господа епископи: Рашко-призренски г. Теодосије и Ремезијански г. Андреј, уз саслужење бројног свештенства и монаштва и вјерног народа. У име Богословије Светог Петра Цетињског и Митрополије Црногорско-приморске, на светковини у Призрену, били су Ректор протојереј-ставрофор Гојко Перовић, и бивши Ректор наше школе и архијерејски намјесник бококоторски протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић, уз педесетак вјерника са Цетиња, Подрорице, Херцег Новог, Бара и осталих мјеста из Црне Горе, преедвођени о. Гојком и о. Момчилом.

Такође и измјештена Богословија из Призрена у Ниш, данас слави своју славу, гдје су се професори и ученици ове школе сабрали око имена светих Кирила и Методија просветитеља словенских.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930