Home / Вијести / ФУДБАЛСКИ ТИМ БОГОСЛОВИЈЕ ОРЛОВ КРШ СА ЦЕТИЊА УЧЕСТОВАО НА ФУДБАЛСКОМ ТУРНИРУ У ЧАЈНИЧУ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

 

Под покровитељством и у организацији Општине Чајниче, и Начелника општине г. Горана Караџића у суботу 1. јуна 2013. г. одржан је турнир у малом фудмалу на стадиону Фудбалског клуба Стакорина у Чајничу.

На турниру је наступило више екипа из Фоче, Чајнича и осталих мјеста ове регије, јуниори и кадети фудбалског клуба Стакорина, ученици из средњих школа из Чајнича и Фоче, студенти Православног Богословског факултета Светог Василија Острошког из Фоче, и фудбалери тима Богословије Светог Петра  Цетињског Орлов крш са Цетиња.

Након више одиграних мечева, међународни турнир у Чајничу 2013.г освојили су кадети Ф.К. Стакорина, друго мјесто освојили су студенти Православног Богословског факултета Свети Василије Острошки из Фоче, треће мјесто припало је јунорима Ф.К. Стакорина, док су се на четврто мјесто пласирали фудбалери Орловог крша са Цетиња.

Прве четири екипе добиле су вриједне награде и признања, које им је у име Општине Чајниче уручио Начелник г. Горан Караџић.

Приликом уручења награда Начелник г. Горан Караџић, поздравио је све учеснике, похваливши овакве видове окупљања и такмичења, који развија такмичарски дух код младих људи са свих страна, казавши да ће Општина Чајниче и даље организовати међународни фудбалски турнир.

„Ови турнири шире наше пријатељсво, и окупљају нас око правих ствари, надамо се да ће се и временом број учесника увећавати, да из свих крајева српских земаља долазе екипе и учествују на фудбалском турниру“, истакао је г. Начелник Караџић, наставивши да поражених нема, сви смо побједници, јер смо добили нова познанства, нове пријатељи, а самим тим то је и најљепши вид такмичења. Он се захвалио пријатељима и гостима који су дошли да учествују, посебно се захвалиши младом фудбалском тиму Богословије Светог Петра Цетињског Орлов крш, пожељевши овој школи да и даље шири науку и знање најсветије науке, и да убудуће изводи још много и много генерација цетињских богослова.  Овом приликом професорима и ученицима Цетињске Богословије, Начелник је уручио посебну захвалницу Општине Чајниче за учешће на турниру у малом фудбалу.

Примивши захвалнице, у име фудбалера Орловог крша, организаторима, учесницима и посебно Начелнику г. Караџићу,  захвалио се професор мр Драган Радоман, позвавши учеснике да буду гости на Цетињу у октобру, када се планира да се одигра јесењи турнир у малом фудбалу, који ће организовати Цетињска богословија, и на којем ће наступити  бројне екипе из Црне Горе, Србије, Републике Српске, Русије, Албаније и Грчке. Он се захвалио и вођи пута свештенику Арсенију Радовићу, својим ученицима, г. Драгану-Шују Караџићу из Будве.

Потом је све учеснике и присутне кратко поздравио и професор и свештеник мр Арсеније Радовић, који је на првом мјесту заблагодарио Богу вјечноме, „да нас и даље окупља и Чајничу и на Цетињу и у другим мјестима са поуком и поруком, да православни треба да се обједињују, и да знају да смо само једно у Христу Исусу“. Настављајући даље о. Арсеније је подсјетио да се „братска љував показује у томе да осјетимо да смо Христови, да смо вјечни, да имамо отворене двери спасења, оно што нам је сам Господ гарантовао, и гарантује док је свијета и вијека, само треба наша душа истински да пожели ту тајну. Та тајна која обједињује је сила Христова. Ми данас благодаримо начелнику г. Горану Караџићи на гостопримству који нас је окупио, и показао дух заједништва. „У фудбалу постоји  једна добра заједничка димензија, која обједињује, и тај такмичарски дух који сабира, али да увијек знамо и да будемо свјесни, да се у дубинама душе такмичимо да задобијемо и освојимо Царство Божије, и вјечни живот у Христа Бога Васкрслога, то нам је суштина“, закључио је о. Арсеније Радовић.

Општина Чајниче приредила је и свечани ручак за све учеснике.

Наредног дана 02. маја ученици Богословије, фудбалери Орловог крша, предвођени својим професорима и домаћином Начелником г. Гораном Караџићем, обишли су и знаменитости града Чајнича, Општину, присуствовали литругији у Чајничкој цркви Успенија Пресвете Богородице, у којој је чувена чудотворна икона Пресвете Богородице Чајничке, једна од најпоштованијих икона Пресвете Богородице у српском народу, коју је по предању насликао јеванђелист Лука. Ова богомоља је једна од најпосјећенијих у нашем народу, позната не само православнима, него и римокатолицима и муслиманима и Јеврејима, и многи долазе на поклоњење овој светињи, а у народу су позната бројна чуда која су се десила онима који су се  молили пред Чајничком иконом Богородице.

Помоливши се пред иконом Пресвете Богородице Чајничке, ученици Богословије Светог Петра Цетињског, фудбалери Орловог крша, отишли су својим кућама, узевши благослов за срећан и благословен љетњи распуст, а њихови професори су се вратили на Цетиње, да их чекају до почетка септембра и наредне школске године, спремне за нове тренинге, како би се усавршавали у науци Господњој и у припремема за предстојеће фудбалске турнире на којима ће учествовати.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930