Home / Вијести / СВЕТИ СВЕШТЕНОМУЧЕНИК ТЕРАПОНТ – АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ И ДОДЈЕЛА ДИПЛОМА ЗА МАТУРАНТЕ XVII ГЕНЕРАЦИЈЕ (2008-2013) ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ

 
Ако једне мрзиш, друге нити волиш нити мрзиш, неке опет
волиш али умјерено, друге веома волиш, ти из ове неједнакости
љубави познај, да си далеко од савршене љубави која побуђује
да волиш сваког човјека.
(Свети Максим Исповједник).
У част завршетка матуре XVII генерације обновљене Богословије Светог Петра Цетињског, у Цетињском манастиру у недељу 09. јуна 2013.године, у 6 недељу по Васкрсу,  недељу Слијепог, на празник Светог свештеномученика Терапонта, Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски г. Амфилохије служио је литургију уз саслужење изасланика СА Синода проф. др протојереја-ставрофора Владимира Вукашиновића, свештеника и свештеномонаха архијерејског намјесништва цетињског, свештеника из Русије и Украјине и Јужне Америке. На литургији су појали свршени матуранти богословије, који су се и причестили, а литургијску проповјед матурантима и вјерном народу говорио је Високопреосвештени Митрополит, који је тумачио пророчке ријечи „Поломите се и заблагодарите Господу за све што сте добили и чиме вас је обадарио Господ“, рекавши да свети пророк овим ријечима указује на начин нашег живљења на земљи, које треба да је проткано благодарењем свуда и на сваком мјесту. Овом приликом Високопреосвештени Митрополит упутио је и поуку свршеним богословцима да смо дужни да благодаримо Господу на свему ономе што смо од Њега добили, рекавши „нека је благословен испит зрелости, који им је почетак стицања праве и истинске мудрости и усавршавања у свакој врлини Богом нама датој, и на којој смо сви од Бога призвани. „Нека путеви њихови буду у знаку благодарности и славословља Богу, и њихов живот и њихово служење у свијету нека буде благословено“, поручио је Митрополит Амфилохије богословцима.
Након литургијског сабрања, свечаност је настављена у Богословији Светог Петра Цетињског, гдје су уручене дипломе и свједочанства свршеним матурантима о завршетку школовања, у присуству професора богословије, родбине и гостију. честитајући им. Потом је све присутне поздравио Ректор протојереј-ставрофор Гојко Перовић, затим разредни старешина ове генерације ђакон Павле Љешковић, који је поздравио своје ђаке. Такође је и проф. др Владимир Вукашиновић, свршеним богословима упутио  поуку за даље школовање и напредовање у науци Господњој. У име генерације свим професорима, Митрополиту и изасланику ријечима благодарности заблагодарио је ученик Ђуро Кнежић.  На свечаности су свршене матиранте поздравили и драги гости амбасадор републике Србије у Црној Гори г. Зоран Лутовац, дипломата из Аустрије г-ђа Aнастасија Sandhacker, г. Иван Костић из Врбаса, г. Симо Ајковић из Скадра, и предсједник Ц.О. Цетиње инг. г. Рајко Радусиновић.
На крају је и Митрополит Амфилохије очински поздравио свршене матуранте, пожељевши им да се усавршавају у љубави и да се радо сјећају и враћају школи у којој су учили протеклих пет година, благословивши их да их благослов Светог Петра Цетињског и Преподобног Максима Исповједника, прате у све дане њихових живота, на корист роду и цркви,а на духовну ползу и усавршавање, ма гдје их живот водио. Митрополит Амфилохије је овом приликом говорио о оном залогу који богослови примају, а то је залог за који ће дати одговор на страшном суду Христовом, и да оно што богословци понесу из овог благословеног града, то је оно што је дубоко уткано у њихово биће, и да ће тај свети квасац уродити дивнога и светога плода.
Свечаности додјеле диплома матурантима присуствовали су скоро сви професори наше школе, као и многобројни драги гости.
 Ученици XVII генерације (2008-2013) отопочели су своје школовање 2008.године, а имена дванаесторице свршених матураната су: Милун Бошковић, Дарко Бубњевић, Мићо Врањевац, Дејан Вуковић, Панте Јефтимир, Милосав Јовановић, Ђуро Књежић, Милан Мандић, Драган Милојевић, Душан Никић, Филип Павловић, Никола Томић.
Желимо им свако добро од Господа у све дане њихових живота, да их благослови Светог Петра Цетињског и Преподобног Максима Исповједника прате, и да се увијек радо враћају на Цетиње.
 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930