Home / Вијести / СВЕТИ СЕРГИЈЕ И ВАКХ – АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТРУГИЈА У ХРАМУ ХРИСТОВОГ ВАСКРСЕЊА У ПОДГОРИЦИ И ЛИТРУГИЈЕ У ЦЕТИЊСКОМ МАНAСТИРУ И ВЛАШКОЈ ЦРКВИ

 

У недељу 20. октобра 2013. године на празник Светих Сергија и Вакха, архијерејску литургију у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици служио је Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски митрополит цтрногорско-приморски г. Амфилохије уз саслужење севштенства из архијерејског намјесништва подгоричког, и професора Богословије Светог Петра Цетињског, архимандрита мр Кирила Бојовића . За пјевницом су појали ученици петог разреда богословији. Матуранти су такође и чтецирали у току светог богослужења.

У току богослужења Владика је у презвитерски чин рукоположио ђакона Миомира Вулевића, управника Народне кухиње у Подгорици.

Током литургије око Храма су се појавиле наоружане полицијске снаге ангажоване на обезбјеђењу данашње подгоричке геј-параде, што је изазвало негодовање вјерног народа.

У литургијској проповиједи вјернима Владика је рекао да се демонска сила највише радује идолослужењу,  клевети, злоби против ближњих, содомском гријеху, пијанству и среброљубљу.

DSC_0508

„Страшан је ово догађај, браћо и сестре, ово што се догађа у овом граду“, рекао је Владика поводом одржавања геј-параде у Подгорици. „И то је неко знамење да се он догађа управо послије освећења овога светога храма, послије силаска Духа Светога на овај град, послије освећења душа читавога овога града и читаве ове државе“.

„Демонска сила поново хоће да оскрнави, да загади и душе и град, да обесвети светињу људске душе и да обесвети светињу дома Господњега, тијела човјековог које је призвано, не да буде потркалиште демона него да буде обиталиште славе Божије“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је рекао да је такође знаменито то што су ти носиоци содомског гријеха за свој симбол узели брк Црногорца. „Никада се таква гадост није могла догодити“.

„Ви знате да ако се некада неко усудио да дотакне брк старца, често пута су због тога и главе падале. И тај брк, који је символ части, поштења, образа, достојанства, данас је узет као символ нечистоте, загађења и духовне и моралне прљавштине“, поручио је Митрополит Амфилохије.

Он је рекао да се треба Богу помолити да Господ уразуми, не само овај град и оне који владају њиме, него и ту „несрећну нашу браћу“.

DSC_0267

Након литургије у Саборном храму Христовог Васкрсења уприличена је свечаност додјеле црквених одликовања добротворима и приложницима који су помогли градњу храма.

Митрополит Амфилохије је господину Крунославу Круну Вукчевићу, дугогодишњем предсједнику Грађевинсклог одбора за градњу Храма уручио Орден Светог краља Милутина, којим га је одликовао Свети архијерејски синод СПЦ, а брачном пару Вескелину и Љиљани Влаховић из НВО „Воз непребола“ за несебичну помоћ пострадалима у жељезничкој несрећи код Биоча из 2006. године.

Након уручења ордена, одликовани су бројни појединци, институциције и организације граматама великих добротвора, добротвора и приоложника храма.

Данас  су служене литургије и у Цетињском манастиру и у Влашкој цркви, и на обадва богослужења узели су учешћа ученици богословије. Литургију у Влашкој цркви служио је свештеник Анђелко Боричић, гдје су били ученици трећег и четвртог разреда, док су у манастиру били прваци и другаци, а литругију су служили ректор протојереј-ставрофор Гојко Перовић, уз саслужење свештеномонаха из манастира и гостију из Србије.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930