Home / Вијести / ПЕТКОВДАНАСКА ЛИТИЈА УЛИЦАМА ПОДГОРИЦЕ

 

amfilohije-djeca-bozija-mogu-biti-samo-oni-koji-se-cuvaju-svakog-grijeha-slika-321549

Уочи празника Свете мати Параскеве, у суботу 26. октобра 2013. године у Подгорици је, у катедралној цркви Христовог Васкрсења, служена Литургија којом је началствовао Архиепископ цетињски Митрополит  црногорско-приморски Г. Амфилохије. Појали су хор Светог апостола и јеванђелиста Марка из Подгорице као и пјевница Цетињске богословије. У току свете службе Божје обављено је и литургијско крштење слушкиње Божије Татјане.

По завршетку Литургије, Подгорицом је прошла Петковданска литија, са више хиљада грађана. У литији су узели учешћа сви ученици Богословије који су били обучени у бијеле стихаре и током цијелог свештеног хода појали псалме, тропаре и црквене химне и пјесме. Литију је, седам дана након прве геј параде у Подгорици, организовала Митрополија црногорско-приморска, за црногорску част, образ, светињу брака и рађања дјеце.

Литија, са покровом са моштију Свете Петке, пошла је од Саборног храма Христовог Васкрсења и прошла је кроз центар града.

Митрополит Амфилохије данас је истакао да „дјеца Божија могу бити само они који се чувају свакога гријеха, видљивог и невидљивог“.

„И која се очишћују и освећују оксрнављености било којим гријехом, па и оним којим је ових дана загађена Подорица“, казао је он.

Митрополит је рекао и да је прошлонедјељном парадом безстидности Црна Гора „обешчашћена“ и да је Подгорици потребно „вратити част“. Он је, такође, позвао мајке да се клоне чедоморства, да не убијају дјецу у својим утробама ни абортусима ни контрацептивним средствима.

„Без дјеце мртав је храм, мртва је земља, мртав је народ. А да би било више дјеце, онда нека Бог уразуми и просвијетли сваку мајку од чедоморства“, рекао је Митрополит Амфилохије на крају литије у Подгорици.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930