Home / Вијести / СВЕЧАНО БДЕНИЈЕ У ЧАСТ СВЕТОГ ПЕТРА ЦЕТИЊСКОГ И АПОСТОЛА ЛУКЕ СЛАВЕ ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ

 

fotografija 4

Поводом  празника Светог апостола и јеванђелиста Луке, Светог Петра Цетињског, славе Богословије Светог Петра Цетињског, Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије је у Цетињском манастиру са свештенством и вјерним народом служио свечано празнично бденије у сриједу 30. октобра 2013. године.

Са пјевнице су одговарали професори и ђаци Цетињске Богословије.

Након читања Јеванђеља, Владика је у архипастирској бесједи рекао да у Цетињском манастиру постоји бесцен-благо којим нас је Господ обдарио.

„На првом мјесту ту је рука Светога Јована Крститеља и Претече, она рука која је крстила Господа у Јордану. Има ли већег дара, чуда и благослова Божјег од тога дара“, рекао је Митрополит Амфилохије. Он је рекао да је ништа мање значајан, ако није и значајнији, дио Часног крста на коме је Господ разапет, на коме је Себе принио за живот свијета. „Велико је и страшно знамење да дио тога Часнога крста, у коме је сила и спасење, дође овдје међу нас“. Митрополит црногорско-приморски је подсјетио да нијесу само ти дарови у Цетињском манастиру. „Велики је и свети дар свете мошти, цијеле мошти Светога оца нашега Петра Цетињскога Чудотворца. Велики сасуд божје благодати и велики миротворац је Свети Петар Цетињски“.

Митрополит Амфилохије је нагласио да није случајно што се Свети Патар Цетињски упокојио на празник Светог апостола Луке. „Тако имамо спој Светог Луке, једнога од првих апостола Христових, и Светог Петра Цетињскога, апостола наших времена. Онај апостол, овај равноапостолни“.

Митрополит Амфилохије је закључио да нас је Господ сам походио преко свога Часнога Крста и да нас похађа преко ових својих изабраника.

„Њиховим молитвама и силом Часнога Крста нека би Господ и нас учинио носиоцима његове славе“, пожелио је Митрополит Амфилохије.

Ове године Богословија Светог Петра Цетињског прославља и стопедесетогодишњицу постојања школе.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930