Home / Вијести / ДЕЛЕГАЦИЈА ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ И РАДИЈА СВЕТИГОРЕ НА СЛАВИ КРАГУЈЕВАЧКЕ БОГОСЛОВИЈЕ И РАДИЈА ЗЛАТОУСТИ У КРАГУЈЕВЦУ

 

20131126_141125

У уторак 26. новебра 2013. године, на празник Светог Јована Златоустог, свечано је прослављена слава Богословије Светог Јована Златоустог и Радија епархије Шумадијске Златоусти у Крагујевцу, у којој су узели учешћа делегација Цетињске богословије и Радија Светигоре. Делегацију су чинили професор Драган Радоман, уредник Катихетског програма Радија Светигоре теолог Александар Вујовић и г. Алекса Канкараш из Никшића.

Поводом славе литургију у комплексу Крагујевачке богословије у капели  Богословије Светог Јована Златоустог, служио је Његово Преосвештенство епископ Шумадијски г. Јован, уз саслужење Ректора протојереја-ставрофора др Зорана Крстића, свештенства , и свештеномонаштва епархије шумадијске. За пјевницом су појали ученици предвођени професором Црквеног појања г. Немањом Старовлахом.

Након прочитаног јеванђеља сабраном народу, и ученицима богословије бесједом се обратио преосвештени Владика Јован, честитајући славу Ректору, професорима и ученицима, указавши на велику личност овог светог оца Цркве Христове. У току литургије Владика Јован је рукоположио у свештенички чин ђакона Ивана Антонијевића, који ће бити парох у насељу Аеродром у храму Светог Саве, упутивши му поуку о величини свештеничког чина.

После литургијског сабрања пререзан је славски колач и освештано славско жито,  да би након тога била приређена трпеза љубави у Богословији.

Слави Крагујевачке богословије присуствовали су директор канцеларије за вјере у Влади Србије др Милета Радојевић, са сарадницима, као и представници Београдске, Фочанске, Карловачке, Призренске богословије, представници градске општине, као и многи свештеници епархије шумадијске.

Делегација Цетињске Богословије и Радија Светигоре, сусрела се Његовим преосвештенством Владиком Јованом, Ректором Крагујевачке богословије протојерејем-ставрофором проф. др Зораном Крстићем, господом професорима, директором канцеларије за вјере др Милетом Радојевићем, пренијевши им поздраве Митрополита Амфилохија и Ректора протојереја-ставрофора Гојка Перовића и управе Богословије Светог Петра Цетињског, као и запослених из Радија Светигоре.

Након славе у Богословији делегација Цетињске богословије и Радија Светигоре обишла је и просторије радија Златоусти, црквеног радија Епархије шумадијске, где их је том приликом дочекала новинарка Александра Благојевић.

 

 

 

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930