Home / Вијести / СВЕТА ЛИТУРГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ И ПОСЈЕТА СВЕШТЕНИКА АЛЕКСАНДРА ШАРГУНОВА ПРОФЕСОРА МОСКОВСКЕ ДУХОВНЕ АКАДЕМИЈЕ

 

У недјељу, 11. септембра, на празник Усјековања главе Светог Јована Крститеља, служена је Света Литургија у Цетињском манастиру, пред Часном десницом Претечином, која се чува у ћивоту Светог Петра Цетињског. Пред сабрањем вјерног народа испуњеним ученицима богословије, вјерницима са Цетиња и околних црногорских градова, као и поклоницима из Русије, Бјелорусије и Украјине, служио је велики број свештеника са Цетиња и из других православних мјеста и градова. Службом је началствовао протосинђел Никодим доскорашњи сабрат Цетињског манастира и однедавно доктор богословских наука. Саслуживали су му свештеници са Цетиња и гости из источних православних земаља, међу којима је најугледнији био протојереј-ставрофор Александар Шаргунов, угледни теолог Руске Православне Цркве, професор Московске духовне академије.
У складу са дугогодишњим обичајем, и ове године, на празник Усјековања, Управа Цетињске богословије је поклонила ђацима првог разреда по један примјерак Светога Писма. То је учињено у ђачкој трпезарији, у вријеме ручка, а ученике је том приликом поздравио отац Александар Шаргунов, бесједећи им о значају Светога Писма и схватања Ријечи Божије, за њихово богословско образовање.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930