Home / Вијести / ВАСКРСЕЊЕ ХРИСТОВО – СЛУЖБЕ У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ, ВЛАШКОЈ ЦРККВИ И У ЦРКВИ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У ВРАКИ

 

Највећи празник над празницима – Васкрсење Христово, свечано је прослављен у архијерејском намјесништву Цетињском. У свим службама молитвено су учестовали професори и ученици Цетињске богословије.

У јутарњим часовима служено је свечано Васкршње јутрење, у току којег је орджана и традиционална литија кроз град, уз појање васкршњих пјесама и химни. У наставку је служена литургија, на којој се причестило мноштво вјерника. Такође је служба Божија служена и у Влашкој цркви, којом је началствовао парох цетињски и Ректор Богословије протојреј-ставрофор Гојко Перовић. И на овој служби било је присутно мноштво народа.

По већ устаљеној традицији, на Васкрс је у богословији организован и свечани ручак за професоре и матуранте школе.

Истог дана служено је и свечано Васкршње вечерње са читањем јеванђеља на разним језицима. Након вечерње уприличен је програм Хора Светог петра Цетињског у манастиру.

Двојица матураната, предвођени професором Аполоном Мишченком, узела су учешћа у прослави Васкрса у цркви Свете Тројице у Враки код Скадра у Албанији. Тамо је литургију служио протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, парох херцегновски и директор ИИУ Светигора. Такође су двојица матураната богословије појали на литургији у Храму Васкрсења Христовог у Подгорици, коју је служио Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит црногорско-приморски са свештенством и вјерним народом.

Слике

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
март 2024.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031