Home / Вијести / ВАЗНЕСЕЊЕ ГОСПОДЊЕ – СПАСОВДАН – ЛИТУРГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ, СВЕЧАНИ РУЧАК И ДОДЈЕЛА СВЈЕДОЧАНСТАВА У БОГОСЛОВИЈИ

 

Календар за 29. мај

На празник Вазнесење Господа Бога и Спаса нашег Исуса Христа, Спасовдан, у четвртак 29. маја 2014. године по одлуци Наставничког савјета Богословије Светог Петра Цетињског, служена је заједничка саборна литургија у Цетињском манастиру, поводом завршетка школске 2013/2014. године, у којој су узели учешћа већина професора и сви ученици. Литургију су служили свештеници из Митрополије црногорско-приморске, Епархије буеносајрејско-јужноцентрално-америчке, као и гости, тројица свештеника из Русије из града Белгорода. У име Цетињске богословије литургију су служили Ректор протојереј-ставрофор Гојко Перовић, протојереј-ставрофор Драган Станишић и архимандрит мр Кирило Бојовић. Остала господа професори били су присутни са служби, на којој су појали ученици предвођени својим професором Црквеног појања ђаконом Павлом Љешковићем.

Након причешћа и литургије, одслужен је и парастос војсковођама и војницима битке на Граховцу, која се одиграла на данашњи дан 1858. године. Сабраном вјерном народу са Цетиња, монасима из манастирима, професорима и ученицима богословије, ријечима бесједе обратио се Ректор о. Гојко Перовић.

Потом је служена и свечана служба благодарења поводом успјешног завршетка школске 2013/2014 године у Богословији Светог Петра Цетињског.

После сабрања у манастиру, уприличена је и трпеза љубави у трпезарији Цетињске богословије, на којој су били присутни професори, сарадници, ученици и гости богословије.

Све присутне на ручку у име Управе школе поздравио је Ректор протојереј-ставрофор Гојко Перовић, заблагодаривши Господу и Светом Петру за успјешан завршетак школске године, између осталог рекавши да је ово једна од успјешнијих година по успјеху и раду ђака ове школе, нагласивши да је од 52 ученика, њих 19 завршило са одличним успјехом, а 2их 18 са врлодобрим успјехом.  Он је искористио прилику да у име школе заблагодари и дугогодишњој радници у богословији госпођи Зорки Марковић, и да јој у част одласка у пензију дарује дар икону Пресвете Богоросице из Петровграда. Она је у Цетињској богословији радила двије деценије. Након топлих ријечи оца ректора, госпођа Зорка се такође захвалила свим професорима и ученицима на дугогодишњој сарадњи, рекавши да јој је била част да ради у једној школи каква је Богословија Светог Петра Цетињског.

После свечаног ручка, разредне старешине су ученицима подијелили свједочанства о завршеним разредима.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930