Home / Вијести / ИЗВЈЕШТАЈ ВЕЧЕРЊИХ НОВОСТИ О ПОСЈЕТИ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ ПРАГУ, ДЕЦЕМБРА 2011. ГОДИНЕ

 

Bratske veze još čvršće

Veliša KADIĆ | 07. januar 2012. 20:33 | Komentara: 0

Susret delegacije Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog sa mitropolitom praškim Hristоforom. Želja da saradnja postane tradicija.

 Susret sa mitropolitom praškim Hristforom

Susret sa mitropolitom praškim Hristoforom

  • UOČI praznika Roždestva Hristovog, u Pragu su se profesori i učenici Cetinjske bogoslovije sreli sa mitropolitom praškim i arhiepiskopom češki i slovački Hristoforom. Taj događaj pokazao je svu čvrstinu vere i veze dveju pomesnih crkava koje neguju dugu i bratsku saradnju.
Sa blagoslovom mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, delegaciju je predvodio profesor bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog Apolon Miščenko, koja je prethodno obišla eparhiju srednjoevropsku u gradu Nirnbergu i tamo se susrela sa episkopom Konstantinom i mitropolitom Rumunske pravoslavne crkve Serafimom. Ovu posetu uveličali su i cetinjski profesori Slobo Stanišić, Blagoje Rajković i Aleksandar Vujović, kao i bogoslovi prizrenske škole Svetih Kirila i Metodija, koje je predvodio profesor Siluan Popović.

Impresije o tom događaju za „Novosti“ prenosi Aleksandar Vujović, bogoslov:

NAJBRŽI RASTPO popisu iz 1991. godine, u Češkoj i Slovačkoj bilo je oko 53.000 pravoslavnih vernika. – Na popisu iz 2001. u Slovačkoj je bilo 50.363 pravoslavna vernika. Najviše ih je u Prešovskoj regiji, a u Češkoj Republici 23.053 – navodi Vujović. – Od svih tradicionalnih verskih zajednica Češke i Slovačke, Pravoslavna crkva je zajednica sa najbržim rastom broja vernika.

– Njegovo blaženstvo mitropolit i arhiepiskop Hristofor pozdravio je naše delegacije bogoslovija poželevši uspešan i blagosloven rad ovih crkvenoškolskih ustanova SPC. On je posetio na velike i duge veze naše dve pomesne crkve, uputivši pozdrave mitropolitu Amfilohiju, poželevši da se ova saradnja nastavi i postane tradicija.

Arhiepiskop Hristofor (59) rukopoložen je u Pragu u čin đakona, a potom i u sveštenika. Bogoslovsko obrazovanje je dobio na fakultetu u Prešovu (1979. godine), u moskovskoj Duhovnoj akademiji i na Bogoslovskom fakultetu Atinskog univerziteta. Monaški čin dobio je u Trojicko-Sergejevoj lavri, da bi ga potom blaženi mitropolit Dorotej rukopoložio u čin arhimandrita. Služio je u hramu Svetog Ćirila i Metodija u Pragu, da bi 1988. godine bio hirotonisan u episkopa olomoucko-brnjenskog.

– Mitropolit Hristofor je stalni učesnik pravoslavnih i hrišćanskih konferencija, zanima se naučnom i predavačkom delatnošću. Ima titulu doktora bogoslovije i filozofije. Sjajan je poznavalac ruskog, grčkog, nemačkog i engleskog jezika – naglašava Aleksandar Vujović.

 

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
март 2024.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031