Home / Вијести / ПРОФЕСОР ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ Г. АПОЛОН МИШЧЕНКО ПОЛОЖИО ПРОФЕСОРСКИ ИСПИТ ИЗ ИСТОРИЈЕ ХРИШЋАНСКЕ ЦРКВЕ

 

У уторак 16./29. априла 2014. године, професор Богословије Светог Петра Цетињског г. Аполон Мишченко, одбранио је професорски рад из предмета Историја хришћанске цркве, под називом „Реформе Петра Великог у цркви“, под менторством проф. др протојереја-ставрофора Радомира Поповића, пред комисијом коју је одредио Свети Архијерејски Синод СПЦ, у саставу: Његово Преосвештенство Епископ Зворничко-тузлански г. Хризостом (предјседник комисије), професор ПБФ у Београду протојереј-ставрофор Радомир Поповић (ментор), професор ПБФ у Београду протојереј-ставрофор проф. др Драгомир Сандо, професор Богословског Факултета у Београду и Ректор Богословије Светог Саве протојереј-ставрофор проф. др Драган Протић, асистент на катедри Канонско право ПБФ у Београду ђакон мр Зоран Деврња, и референт Светог Архијерејског Синода за црквену просвјету свештеник Борислав Петрић.

Одбрана професорског рада организована је у Богословији Светог Саве у Београду. Прво је у Богословији г. Аполон Мишченко одржао час из предмета Историја хришћанске цркве. По успјешно одржаном часу, услиједио је усмени дио испита и одбрана професорског рада. У склопу испита услиједио је дио када је кандидат одговарао Устав Српске Православне цркве и Методику религијске наставе.

Испитна комисија је једногласно константовала да је г. Аполон Мишченко успјешно положио свој професорски испит.

Професору Цетињске богословије г. Аполону Мишченку , честитамо на положеном професорском испиту, са жељом да и даље настави да се усавршава у богословљу и науци Господњој.

ОСНОВНИ БИОГРАФСКИ ПОДАЦИ О ПРОФЕСОРУ ЦЕТИЊСЕК БОГОСЛОВИЈЕ Г. АПОЛОНУ МИШЧЕНКУ

Рођен је 1. августа 1968. у Скадру, од оца Алексеја и мајке Ане. Основу школу и гим на зи ју за вр-шио је у Ска дру. По благослову Патријарха руског Алексе ја II, патријарха српског г. Павла и Митрополита црногорско-приморског г. Ам филохија уписује и завршава Богословију и Духовну академију у Тројице-Сер гијевој лаври у Москви 2006. г. Рукопроизведен је у чин чтеца од митрополита Амфилохија у Цетињском манастиру. По благослову митрополита Амфилохија и одлуком СА Синода СПЦ постављен је за професора у Цетињској богословији школске 2006/07. Преда је Историју хришћанске Цркве и Руски језик, и обавља дужност васпитача. Разредни је стареши на XVIII генераци је обновље не Цетињске богословије (2009–2014). По благослову Руске и Српске Цркве био је члан делегације свечане литије Свете деснице Јована Крститеља у Русији, Бјелорусији и Украјини на љето 2006. Члан је одбора Православног братства Светог Јована Владимира у Скадру.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930