Home / Вијести / СВЕТИ ПЕТАР ЦЕТИЊСКИ – СВЕЧАНО ЈЕ ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ

 

DSC_0055

Светом архијерејском литургијом, благосиљањем славског колача и славском трпезом љубави  на Цетињу, прослављена је слава  Цетињске Богословије, и празник Светог Петра Цетињског Чудотворца.

Светом службом началствовао је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије, а саслуживали су му господа Епископи бихаћко-петровачки Атанасије, будимљанско-никђшићки Јоаникије и рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије са многобројним свештенством наше помјесне Цркве.

Одговарали су чланови хора при Саборном храму Светог Јована Владимира из Бара.

У току Литургије Митрополит Амфилохије је у ђаконски чин рукоположио свршеног теолога из Бара Марјана Петковског, а Светом тајном крштења Цркви Христовој је прибројано пет новокрштених слугу Божјих.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Епископ бихаћко-петровачки Атанасије је рекао да су Свети Петар Први и Свети Петар Други носиоци Божанске свјетлости.

„И та свјетлост је ту, међу нама, да се и ми њоме непрестано напајамо, да она буде наша“, рекао је Епископ бихаћко-петровачки.

Он је рекао да  је Свети Петар Цетињски том радошћу најприје себе просвијетлио и себи обезбиједио трајно часно мјесто пред Богом.

„Себе је уврстио међу апостоле, међу свете људе, међу најдостојније људе рода људскога. И сада он сја на небу као звијезда том свјетлошћу. Том свјетлошћу је желио Свети Петар да просвећује, просвјетљује, храни и напаја и свој род, и та свјетслост је сијала и са лица његова и из ријечи његових“, рекао је Владика Атанасије.

Након причешћа вјерних и благосиља славских колача, Митрополит Амфилохије је представио фототипско издање „Октоиха петогласника“, који је изашао из штампе у издању Митрополије црногорско-приморске, Народне библиотеке Србије и манастира Високи Дечани поводом 520 година прве штампане књиге на словенском југу.

Господин Митрополит је поздравио браћу Епископе рекавши да су донијели свима нама благослове Светиња из својих епархија – Владика Атанасије благослове Ливањских Мученика и витеза Гаврила Принципа, Владика Јоаникије Светог Мученика Пајсија Епископа будимљанско-полимског а Владика Теодосије Светог великомученика косовског Лазара и Светог краља Стефана Дечанског.

Митрополит Амфилохије је одиковао Златним ликом Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца супружнике Милована и Љепосаву Мандиће из Колашина, родитеље једанаесторо дјеце. Уз одликовање Владика им је уручио и поклон у износу од 1000 евра.

Потом је у Богословији Светог Петра Цетињског благосиљан славски колач и приређена славска трпеза хришћанске љубави. Славски колач осветио је и пререзао Владика рашко-призренски г. Теодосије.

Овогодишњој слави цетињске богословије присуствовали су представници из богословија у Београду, Сремским Карловцима, Фоче, Призрена, Крагујевца, као и бројни гости и пријатељи школе, међу којима замјеник амбасадора Руске Федерације у Црној Гори, представница Амбасаде БиХ, свештеници из Скадра Албанске православне цркве са вјерницима академик Миомир Дашићпотомци светородне лозе Петровића г. Ђорђије Петровић, Махмут Бушатлија- Станко Црнојевић, и др. На ручку су све драге госте поздравили су Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, свештеник Александар Петани из Скадра, Ректор Богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић, професор из Богословије Светог јована Златоустог из Крагујевца о. Борота. На крају свечаног ручка, на којем су отпјевали неколико пјесама и ученици Светих Кирила из Методија из Призрена, све сабране поздравио је Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

После ручка, приређен је и кратак пријем у салону богословије, на којем су присуствовали Митрополит Амфилохије, Владика Јоаникије, гопсода професори и гости школе.

Прослава празника Цетињске богословије настављена је у вечерњим часовима свечаном академијом у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици на којој ће празничну бесједу на тему „Етос Светог Петра Цетињског“ изговорити др Душан Крцуновић.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930