Home / Вијести / СВЕЧАНО БДЕНИЈЕ УОЧИ ШКОЛСЕ СЛАВЕ СВЕТОГ ПЕТРА ЦЕТИЊСКОГ

 

Поводом школске славе и прослављања празника Светог Петра Цетињског, у Цетињском манастиру служено је свечано празнично бденије, у четвртак 20. октобра 2014. године.

Бденије је служио игуман манастира Бијела код Шавника архимандрит Исаија Крговић, уз саслужење свештенства и свештеномонаштва архијерејског намјесништва Цетињског, као и гостију манастира и богословије. Службу освећења петохлебнице у склопу бденија служио је архиепископ цетињски митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

На бденију су појали ученици богословије предвођени својим професором ђаконом Павлом Љешковићем.

Свечано јеванђеље на бденију читао је Митрополит Амфилохије.

Након бденија у трпезарији богословије приређена је вечера, као и пријем у салону школе. Исте вечери професори и ученици су дочекивали драге госте из других богословија, који су дошли да свечано заједнички прославе празник покровитеља Цетињске богословије.

У току дана, одржан је и научни скуп у Основној школи „Његош“, на Цетињу на тему „Просвјетне прилике у Црној Гори од 1834-2014.“. Овај научни скуп један је од догађаја са којим ова основна школа прославља 180 година свог рада. Поред научног скупа, у згради Биљарде приређена је изложба уџбеника Фонда Централне народне библиотеке „Ђурђе Црнојевић“, и изложба 180 година просвјетног система Фонда Архива Црне Горе. Ову изложбу су у име школе посјетили Ректор протојереј-ставрофор Гојко Перовић и професор г. Душан Биговић. У склопу прославе јубилеја ове основне школе приређена је и свечана академија и изложба старих фотографија школе , као и кратки документарни филм о развоју школства у Црној Гори, као и изложба радова ученика Основне школе „Његош“, насталих у сарадњи са Факултетом Ликовних умјетности са Цетиња.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930