Home / Вијести / СВЕТИ АПОСТОЛ ЈАКОВ, ПРВИ ЕПИСКОП ЈЕРУСАЛИМСКИ – СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦЕТИЊСМОМ МАНАСТИРУ И СЛАВА УЧЕНИКА ДРУГОГ РАЗРЕДА БОГОСЛОВИЈЕ

 

DSC_0041

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је у сриједу 05. новембра 2014. године, на празник Светог апостола Јакова, са свештенством Свету службу Божију у Цетињском манастиру.

Данашњи празник је и слава ученика другог разреда Богословије Светог Петра Цетињског, чији разредни старешина је протојереј-ставрофор Драган Станишић.

Владици су салуживали инспектор за богословије СПЦ протојереј-ставрофор Славко Зорица, који борави у редовној визити Цетињској Богословији, и цетињско свештенство и свештеномонаштво.

У литургијској бесједи Владика је рекао да апостол Јаков спада у 70 апостола који су наставили дјело Његових ученика.

„Он је из првог брака Јосифовог и остао је познат по томе да је, у вријеме кад је Јосиф дијелио имовину својим синовима и желио да дио да и Сину Пресвете Дјеве, па се браћа нијесу са тим сложила, једини који се сложио са тим. И он га је примио на свој дио имовине. Од самог почетка он је једини био међу браћом који је признао и прихватио Христа и Његову науку“, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је казао да је све до свог мученичког краја апостол Јаков остао вјеран Господу.

„Остао је познат и по томе да је био велики испосник, да чак ни уља није јео него се хранио само биљем, нешто попут Светога Јована Крститеља. Био је цјеломудрен до краја живота и зато му је Господ и подарио велику мудрост“, казао је Владика.

Владика је подсјетио да је он саставио и Јаковљеву Литургију на основу које су касније настале Литургије Јована Златосуста и Василија Великог.

„С правом је назван братом Господњим јер је Господа примио за свога брата и учитеља и остао му вјеран до своје мученичке смрти када је бачен са Храма јерусалимског, гдје су га били извели да говори против Христа. Али, намјесто да говори против Христа, он је исповиједио Христа и говорио о Њему као Богу и Спаситељу. Зато су га гурнули са храма, да би онда он  говорио о својим гонитељима исте оне ријечи које је Христос говорио са крста: опрости им Боже, јер не знају шта чине. Тада га је један безбожни Јевреј ударио у главу и просуо му мозак, и тако је он својим мучеништвом посвједочио своју вјерност Христу Господу“; рекао је Владика и додао да је добро што су ђаци другог разреда Богословије баш њега изабрали за свог небеског покровитеља и честитао им славу.

Након Литургије Митрополит Амфилохије је у Богословији одржао састанак са инспектором оцем Славком Зорицом и професорима ове црквено-просветне установе.

Потом је у трпезарији Богословије благосиљан славски колач и приређена славска трпеза хришћанске љубави.

Славки колач у част првог епископа града Јерусалима, славе ученика другог разреда освештао је у присуству АЕМ Амфилохија игуман Михаило, старјешина манастира Светих Архангела код Призрена.

У току ручка сабраним професорима и ученицима, и гостима школе, обратио се о. Михаило који је говорио о Косову и Метохији, као и Митрополит Амфилохије, подучећи све присутне о Светом апостолу Јакову, као и о литургијским праксама кроз историју наше цркве.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
март 2024.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031