Home / Вијести / 23.НЕДЕЉА ПО ДУХОВИМА И СВЕТИ МУЧЕНИК НЕСТОР – ЛИТУРГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ И ВЛАШКОЈ ЦРКВИ, ПОСЈЕТА ПРОФЕСОРА И УЧЕНИКА ГИМНАЗИЈЕ ПЕТАР I ПЕТРОВИЋ ЊЕГОШ ЦЕТИЊСКОЈ БОГОСЛОВИЈИ И МАНАСТИРУ

 

У 23. недељу по Духовима, и спомен празника Светог мученика Нестора, 09. новембра 2014. године, служена је литургија у Цетињском манастиру и Влашкој цркви.

Литургију у манастиру служили су протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, архимандрит мр Кирило Бојовић, протосинђел Исак Симић, и јерођакон Рафаило. Литургијском сабрању у манастиру присуствовали су ђаци првог, четвртог и петог разреда, који су појали за пјевницом и чтецирали у олтару.

Литургију у Влашкој цркви такође је служио Ректор богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић, а за пјевницом су појали ученици другог и трећег разреда наше школе.

Данас су Цетињски манастир и Богословију Светог Петра Цетињског посјетили и ученици другог и трећег разреда Гимназије „Петар I Петровић Његош“ из Даниловграда, предвођени својим професорима и разредним старешинама, професором Југославом Благојевићем и мр Љиљаном Колунџић.

Гости из Даниловграда су се поклонилили моштима Светог Петра Цетињског Светој десници Јована Крститеља и Честици Часног Крста, а потом су их кроз манастирску ризници провели секретар Митрополије црногорско-приморске протојереј-ставрофор Обрен Јовановић и професор Цетињске богословије архимандрит мр Кирило Бојовић.

Након обиласка манастирске ризнице професоре и ученике даниловградске гимазије, у трпезарији богословије госте су дочекали Ректор богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић и уредник Катихетског програма Радио Светигоре Александар Вујовић, са ученицима богословије.

Након кратког послужења у име Управе школе госте је поздравио отац ректор, укратко их упознавши  о историјату Цетињске богословије, и овом приликом им уручио поклоне за школску библиотеку.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930