Home / Вијести / 26. НЕДЕЉА ПО ДУХОВИМА И СВЕТА ВЕЛИКОМУЧЕНИЦА ЕКАТЕРИНА – ЛИТУРГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ И ВЛАШКОЈ ЦРКВИ И ИСПРАЋАЈ ПРОФЕСОРА ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ АРХИМАНДРИТА КИРИЛА БОЈОВИЋА ЗА АРГЕНТИНУ

 

20141207_103308

У 26. недељу по Духовима и на спомен Свете великомученице Екатерине, 07. децембра 2014. године, служене су литургије у Влашкој цркви и Цетињском манастиру, на којима су молитвено учествовали професори и ученици Цетињске богословије.

Литургију у Влашкој цркви служио је свештеник Анђелко Боричић, гдје су поред вјерног народа били ученици, првог, другог и трећег разреда.

Такође је служена литургија у Цетињском манастиру, на којој су појали ученици четвртог и петог разреда.

Литургијом је началствовао сабрат Цетињског манастира, професор Богословије Светог Петра Цетињског и главни уредник часописа „Светигора Архимандрит Кирило (Бојовић), који иде у Аргентину, на нову дужност, гдје ће, по благослову Митрополита црногорско-приморског Господина Амфилохија, радити на организацији црквеног живота у Епархији буеносареској и централно-јужноамеричкој СПЦ.

Архимандриту Кирилу Бојовићу саслуживали су: Ректор богословије протојере-ставрофор Гојко Перовић, секретар митрополије протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, игуман Цетињског манастира архимандрит Методије Остојић, јеромонах Козма Кецојевић игуман манастира Орахово, јеромонах Спиридон, јеромонах Прохор, јерођакони Рафаило и Јустин.

Након Свете литургије у Цетињском манастиру, коју је служио са цетињским свештенством и свештеномонаштвом, уз молитвено учешће многобројних вјерника, уручено му је високо одликовање Украјинске православне цркве Московског патријархата – орден Светог великомученика Георгија Побједоносца којим га је предстојатељ Украјинске Цркве Митрополит Онуфрије одликовао за дјелатан рад на развоју односа двије помјесне Цркве и народа Црне Горе и Украјине.

Оцу Кирилу одликвање је у име УПЦ уручила госпођа Оксана Сљусаренко, донедавни амбасадор Украјине у Црној Гори, која је казала да у његовом одласку у Аргентину она види да „Сами Бог отвара нова врата“.

Оцу Кирилу су свако добро од Господа пожељели и ђаци Цетињске богословије у чије име је говорио ученик петог разреда Бранислав Миловановић, као и предсједник Цетињске црквене општине господин Рајко Радусиновић.

Отац Кирило је у обраћању свештенству и вјернима казао да се све ово догађа у свјетлости Ваведења и подсјетио на ријечи преподобног Јустина Ћелијског да је свијет богојављење а човјек богослужење.

„Први човјек Адам одступио је те назначене му дужности свештенослужења и зато је кроз људску историју пошло све онако како је пошло. Међутим, опет, Бог нас није оставио и појавио се кроз рођење од Пресвете Дјеве, основао Цркву, и дужност нам је да уведемо људе у храм. У том смислу схватам и мисију нашег Владике који је пошао у тај далеки свијет да у храм уведе и то мало нашег народа“, рекао је он.

„Под покровом тог празника и ја одлазим да му се нађем при руци у том његовом светом дјелу. Испраћате ме крстом и Светим Георгијем Побједоносцем, па ћу се трудити да побјеђујем тиме и науком који сте ми дали на Цетињу“, казао је отац Кирило.

Оца Кирила су на нову дужност испратила звона Цетињског манастира, родбина и многобројни пријатељи.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930