Home / Вијести / 27. НЕДЕЉА ПО ДУХОВИМА; СПОМЕН СВЕТИХ ПРОРОКА НАУМА И СВЕТОГ ФИЛАРЕТА МОСКОВСКОГ – АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ ХРИСТОВОГ ВАСКРСЕЊА У ПОДГОРИЦИ И ЛИТУРГИЈЕ У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ И ВЛАШКОЈ ЦРКВИ НА ЦЕТИЊУ

 

У 27. недељу по Духовима, и на празник Светих пророка Наума и Филарета Московског, 14. децембра 2014. године, служене су литургије у Храму Васкрсења Христовог у Подгорици, цетињском манастиру и Влашкој цркви на Цетињу. На свим овим богослужењима узели су учешћа, како професори, тако и ученици Богословије Светог Петра Цетињског.

10620276_321481984720504_3629305484191421546_o

Његово преосвештенство епископ нишки Господин Јован служио је са свештенством Свету службу Божју у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

Одговарали су чланови подгоричког Црквеног хора „Свети Марко“, као и неколико ученика наше богословије, а молитвено су учествовали многобројни вјерници, од који је већина приступила Светом Причећу.

Ученике Цетињске богословије предводио је професор г. Душан Биговић.

У литургијској проповиједи Владика Јован је заблагодарио Митрополиту Амфилохију што је му је даоблагослов да се овом Светом службом подсјети на хиротонију у овом храму од прије десет година. „Четвртог јула 2004. године управо у овом храму добио сам епископски чин из руку Архиепископа и Патријарха свих српских и поморских земаља, Светог Божјег човека Павла. Њему слава и милост, а још више слава и милост Светом оцу нашем Василију Острошком Чудотворцу, где смо, надам се, служили, и даље служимо, двадесетак година, како као монах и наставник у Богословији тако и као игуман и чувар ћивота његовога“, рекао је Владика нишки. Владика је рекао да је подгорички саборни храм дар овоме страдалном народу који се буди у тајни Васкрсења Христовога. „И заиста, велики је благослов служити у овоме храму, јер ви знате да је старозаветни храм испунио своје назначење. И кад је испунио своје назначење, Христос је рекао: Ни камен на камену неће остати. Јер је саздао нови храм новозаветни, јер је Он постао храм“, рекао је Владика Јован. Владика Јован је нагласио да ће овај храм тек да се изграђује и да испуни своје назначење. „Његова градња је тек почела са освештањем. А шта значи та градња? То значи изградња сваког човека, сваког Црногорца, сваког брата Србина који овде долази, и који се крштава, венчава, учествује у светим тајнама, и који се труди и пролази кроз овај храм. Нека би дао Бог Митрополиту Амфилохију дуги век да доживи обнову и крова Црне Горе, као и оног темеља на Михољској Превлаци. Јер, то је оно што је у његовом срцу, а он је млад духом и много је млађи од нас јер га Дух Божји и благодат снажи“, рекао је Владика Јован.

Такође је служена литургија и у Цетињском манастиру, у којем су поред бројног вјерног народа били ученици првог, четвртог и петог разреда. Сабраном народу, монасима, и ученицима богословије бесједио је Ректор богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

Литургију у Влашкој цркви служио је свештеник Анђелко Боричић, а појали су ученици другог и трећег разреда.

У вечерњим сатима Богословију Светог петра Цетињског посјетио је свештеник Никола Урдешић.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930