Home / Вијести / ПРОСЛАВА САВИНДАНА У ВРАКИ И СКАДРУ

 

image00008skadar_2015_

Са благословом Његовог Блаженства архиепископа албанског г. Анастасија и Његовог Високопреосвештенства архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског зетско – брдског и скендеријског Г. Амфилохија прослављен је празник Светог Саве првог архиепископа српског у Враки и Скадру у недељу 25. јануара 2015. године.

Делегацију Митрополије Црногорско-приморске чинили су протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, директор издавачко-информативне установе Светигора и парох херцегновски, професор Богословије Светог Петра Цетињског г. Душан Биговић, уредник катихетског програма Радио Светигоре теолог Александар Вујовић и књижевник Будимир Дубак.Литургију у цркви Свете Тројице у Враки служио је свештеник Радомир Никчевић. По завршеној служби и подјели светосавских пакетића најмлађима, сабране вјернике поздравио је професор Цетињске богословије г. Душан Биговић.

Након литургије пререзан је и славки колач у част Светог Саве, а потом је приређен традиционални светосавски програм. Овогодишњу светосавску бесједу говорио је књижевник Будимир Дубак. У току програма све присутне поздравио је предјседник Удружења Срба и Црногораца „Морача-Розафа“, г. Павле Брајовић-Јакоја. За све присутне полазници курса српског језика у Скадру рецитовали и пјевали светосавску химну и светосавске пјесме, заједно са музичком групом из Скадра „Класик соунд“.У оквиру овогодишње светосавске прославе у Скадру приређена је и промоција нове књиге протопрезвитера Александра Шмемана „Како живети данас по јеванђељу“, која је изашла у издању Светигоре, издавачке куће Митрополије црногорско-приморске. О књизи на промоцији говорили су директор ИИУ „Светигора“ протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, професор цетињске богословије г. Душан Биговић и књижевник г. Будимир Дубак, бивши министар вјера и и културе у Влади Црне Горе.Светосавским свечаностима поред бројног народа присуствовали су и представници амбасаде Републике Србије у Тирани са г. Мирољубом Зарићем на челу, предсјдник Православног друштва Светог Јована Владимира из Скадра г. Симо Ајковић, професор српског језика у Скадру Светозар Ћираковић, србин мухамеданске вјере из Скадра г. Гано Мучић и др.

Овогодишња светосавска прослава у Скадру завршена је светосавским коктелом за све присутне.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
март 2024.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031