Home / Вијести / РЕКТОР БОГОСЛОВИЈЕ СВЕТОГ ПЕТРА ЦЕТИЊСКОГ ОДРЖАО СВЕТОСАВСКУ БЕСЈЕДУ НА АКАДЕМИЈИ У ВАЉЕВУ

 

Светосавска академија у ваљевском Центру за културу

Ректор Богословије Светог Петра Цетињског протојереј-ставрофор Гојко Перовић, одржао је свечану светосавску бесједу у Ваљеву 25.јануара 2015. године.

Светосавска академија у ваљевском Центру за културу

Свети Сава је део бића свих православних народа

Пред житијем Светог Саве и машта најдаровитијег писца бајки поклекла би. Тешко је замислити и тада и данас да најмлађе владарско чедо дворе, принчевске одоре и сва земаљска блага замени за црну расу и тишине светогорских келија. Да уместо жезла патерицу пригрли и, уместо да управља, роду своме на службу се преда. Али, снага људског ума пред Божјим промислом малена је… У младој српској жупанији зби се тај чудесни догађај у дванаестом столећу (1191. год.), када принц Растко Немањић, кришом од оца му великог жупана Стефана Немање, постаде монах Сава, примивши монашки постриг у руском манастиру Светог Пантелејмона на Светој гори. Испуни се и шест векова старо завештање Светог Саве Освећеног, оснивача јерусалимске Цркве, о потоњем поклоњењу царског сина Светом гробу, коме је славни светитељ дарове (игумански штап и иконе) за свог земног века припремио.

Свети Сава био је први архиепископ Српске Православне Цркве, за чију се самосталност лично изборио, књижевник, дипломата, законодавац… Свему што данас имамо, као народ и држава, он је поставио чврсте темеље. Све што смо изгубили, изгубили смо скретањем са светосавског пута…

Свети Сава је народни пастир налик Мојсију, Самсону, Давиду и другим великим личностима из старојеврејске традиције, беседио је на Светосавској акадамији у Центру за културу ректор Цетињске богословије протојереј- ставрофор Гојко Перовић. Прославља га цела православна васељена, а у духовном бићу народа Црне Горе заузима посебно место. У њој се 1114. у Рибници (данашња Подгорица) родио славни жупан Стефан Немања, отац Савин и родоначелник светородне српске династије. Светом Сави посвећено је десетине храмова у Црној Гори, бројна га братства као патрона прослављају и бројна предања о њему живе. У Његушима до данас постоји „светосавски пост“, кога се верни држе од Јовањдана до Савиндана. Срдити Синан- паша спалио је Савине мошти, не би ли сломио Србе. Али, гнев солдатски немоћан је пред милошћу светитеља. Дух Светога Саве пушта још дубље вреже, а његовим молитвама Господ дарује нове светитеље српском народу. Међу њима је и Свети Василије Острошки, рођен петнаестак година по спаљивању Савиних моштију. Чудотворац у чије исцелитељне моћи једнако верују припадници свих религија, а који је нарочито био везан за Хиландар, задужбину Светог Саве и оца му Светог Симеона, казао је протојереј- ставрофор Гојко Перовић, почаствован да слово у славу светитеља произнесе баш у Ваљеву на традиционалном сабрању.

Ове године навршава се 900 година од рођења Стефана Немање, родоначелника благоверних Немањића, потоњег монаха и светитеља Симеона Мироточивог. Виђење Светог Саве очима оца, којим му потом постаје духовни син, дочарали су ваљевски гимназијалци музичко- сценским рециталом, ауторке професорке књижевности Анђелке Видаковић- Цвркотић. Као и раније, и Лета Господњег 2015., програм Светосавске академије обраћа се превасходно младим људима. Јер, у времену разних псеудо- духовних садржаја, посртања и странпутица, важно је управо њима предочити смисао и значај светосавског пута. У тропару му певамо, „био си наставник, првопрестолник и учитељ пута, који води у живот“, молећи његово заступништво пред престолом Божјим. У Част Светом Сави, на овогодишњој академији, певали су Дечји и мешовити црквени хор „Хаџи Рувим“, са диригенткињама Вањом Драгојловић и Милицом Степановић- Бабамилкић, хор ученика Ваљевске гимназије и хор Културно уметничког друштва „Абрашевић“.

Светосавска академија у ваљевском Центру за културу

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930