Home / Вијести / СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У БАРУ

 

Светосавска академија одржана у Бару

У барском Дому културе, у организацији барске Црквене општине и Просветног друштва Бар, и уз помоћ Одбора за изградњу Саборног храма Светог Јована Владимира, 25. јануара одржана је Светосавска академија.

Скуп је благословио Архијерејски протопресвитер барски протојереј-ставрофор Радоман Мијајловић.

Светосавску бесједу говорио је др Будимир Алексић, професор Боголсовије Светог Петра Цетињског. Он је говорио о хришћанским вриједностима којих је Свети Сава оличење, а којих се Црна Гора овог времена увелико одриче.

У име Цетињске богословије поред професора др Будимира Алексића академији је присуствовао и професор г. Душан Биговић.

Потом је изведен музичко-сценски спектакл „Стојте галије царске“, којег је осмислила и режирала Ивана Жигон, за који је у Москви добила престижну награду „Златни витез“. Она је у Бару, у технички неприкладним условима, са десеткованим тимом, успјела да извуче максимум из представе. Свакако да је незахвално имровизовати спектакл, али и та импровизације Баранима, који већ годинама имају Светосавску и Видовданску академију, била је својеврсно освјежење.

Ивана Жигон је успјела и да на веома квалитетан начин у представу инплементира „домаће ресурсе“: Фолклорно друштво „Свети Јован Владимир“ и хор при барском Саборном храму. Програм је водила Ранка Шљиванчанин.

Светосавска академија одржана у БаруСветосавска академија одржана у БаруСветосавска академија одржана у БаруСветосавска академија одржана у Бару

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930