Home / Вијести / ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ И ЦЕТИЊСКОЈ БОГОСЛОВИЈИ И СВЕТОСАВСКЕ АКАДЕМИЈА У БУДВИ И БИЈЕЛОМ ПОЉУ

 

IMG_20150127_104405

Празник Светог Саве, првог архиепископа српског, свечано је и молитвено прослављен у цетињском манастиру и Богословији Светог Петра Цетињског.

Литургију у Цетињском манастиру на празник Светог Саве, у уторак 27. јануара 2015. године одслужили су: игуман ове свете обитељи архимандрит Методије, секретар Митрополије протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, протосинђел Исак, јеромонах Прохор, јереј Анђелко Боричић и јерођакон Јустин.

Празничном бесједом вјерном народу обратио се протојереј-ставрофор Обрен Јовановић. Он је говорио о Светом Сави и о значају празновања Савиндана у Црној Гори. На крају, честитао је у цркви окупљеној дјеци школску славу.

У цркви препуној дјеце и њихових родитеља, и других вјерника, протојереј-ставрофор Обрен Јовановић пререзао је и благословио славски колач.

Након Литургије, дјеца полазници вјеронауке при Цетињском манастиру, трудом њихове вјероучитељице госпође Вјере Вукић, у манастирском храму извели су пригодан програм у част њиховог патрона Светог Саве. По завршеном програму, присутни свештенослужитељи су свој дјеци уручили светосавске пакетиће.

Славље је, потом, настављено у трепезарији Богословије Светог Петра Цетињског, гдје је пререзан славски колач који је благословио јереј Анђелко Боричић, уз присуство професора, ђака и особља Богословије, предсједника Црквеног одбора Цетиње г. Рајка Радусиновића и других гостију. Пригодним словом ђацима се обратио свештеник Анђелко Боричић, а потом је стихове о Светом Сави рецитовао г. Рајко Радусиновић. Ђаци су, такође, својим пјевачким умијећем обогатили ово светосавско сабрање.

На овогодишњој светосавској академији у Будви, свечану празничну бесједу говорио је професор Богословије Светог Петра Цетињског ђакон Павле Љешковић, а све присутне поздравио је професор Цетињске богословије протојереј мр Арсеније Радовић. Академији је присуствовао и професор г. Аполон Мишченко.

Светосавска академија у Бијелом ПољуСветосавска академија у Бијелом ПољуСветосавска академија у Бијелом ПољуСветосавска академија у Бијелом Пољу

Овогодишњу светосавску бесједу у Бијелом Пољу одржао је Ректор богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

Светосавска академија у Бијелом Пољу

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930