Home / Вијести / СВЕТИ КИРИЛО И МЕТОДИЈЕ – ЛИТУРГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ И ВЛАШКОЈ ЦРКВИ НА ЦЕТИЊУ И СЛАВА ПРИЗРЕНСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ

 

У недељу Светих отаца првог Васељенског сабора, на празник Светих Кирила и Методија 24. маја 2015. године, служене су литургије у Цетињском манастиру и Влашкој цркви, на којим су узели учешћа професори и ученици Богословије Светог Петра Цетињског.

Литургију у манастиру служили су: протосинђел Исак Симић, игуман Гуриј Малешин, свештеник Анђелко Боричић, јеромонах Прохор и јерођакон Јустин Мреновић.Појали су ученици првог и четвртог разреда.

У Блашкој цркви литургију су служили ректор богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић и протођакон Игор Балабан, а појали су ученици другог и трећег разреда.

Поводом славе Призренске богословије, празника Светих равноапостолних Кирила и Методија, велики број верника сабрао се у Призрену да пре свега литургијски прославе овај велики празник. 

Свету Литургију у храму Светога Ђорђа у Призрену служио је Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије уз саслужење надлежног архијереја и ректора Призренске богословије Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског г. Теодосија и великог броја свештеника и свештеномонаха.

У име Цетињске богословије слави и литургијском сабрању присуствовали су професори протојереј-ставрофор Драган Станишић и Аполон Мишченко, као и уредник Катихетског програма Радио Светигоре Александар Вујовић.

Присутнима у храму Светог Ђорђа обратио се епископ Атанасије истичћи значај опстанка и останка нашег народа на Косову и Метохији, али и подвига кроз који наш народ мора да прође да потврди своју веру.

Пред крај Литургије благословено је славско жито и колач, након чега је епископ Теодосије изразио захвалност епископу Атанасију на дослаку у Призрен и учешћу у прослави Призренске богословије која је символ васкрсења српскога имена у Призрену и која само у своме кругу свакодневно сабира више од 60 Срба.

У току свете Литургије епископ Теодосије је рукоположио у чин ђакона Бранислава Денића.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930