Home / Вијести / РОЖДЕСТВО ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ – СЛАВА ЦЕТИЊСКОГ МАНАСТИРА

 

DSC_0869

Прослава празника славе Цетињског манастира Рождества Пресвете Богородице настављена је у понедељак 21. септембра 2015. године Светом архијерејском литургијом коју су са свештенством служили Митрополит Амфилохије и Епископ нишки Господин Јован.

У току Литургије Митрополит Амфилохије је миропомазао новокрштену слушкињу Божју Тијану Дујовић из Подгорице.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља Владика Јован је рекао да је данашњи празник слава хришћанске породице, која је у наше вријеме, упозорио је он – раслабљена.

„Данас је уопште породица у кризи, али нажалост и православна и црквена породица. Зато је данас важно да се помолимо за своје родитеље, за своју децу, оци духовни да се помоле за своју породицу – епархијски архијереј за своју епархију, игуман за свој манастир, а мирски свештеник за своју парохију“, поручио је Владика Јован.

Након Светог причешћа архијереји су благосиљали славски колач храма и колаче осталих данашњих свечара са Цетиња.

На крају богослужења Митрополит Амфилохије је у архипастирском слову казао да се ове године, прослављајући празник Рождества Пресвете Богородице, молитвено сјећамо и великих личности из историје Црне Горе од прије стотину година.

„Молитвено се подсјећамо на све оне који су живот свој жртвовали за вјеру и отаџбину. Сјећамо се ослободилаца Косова и Метохије, на челу са краљем Николом, његовим зетом краљем Петром Карађорђевићем, ослободилаца Дечана и свете Пећке Патријаршије“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он се осврнуо на данашње стање нашег народа и његових светиња на Косову и Метохији.

„Моћници и силници имају своје циљеве и геополитику, али је јача Божја. Јача је Светога Петра Цетињскога и Лазара Косовскога, Стефана Дечанскога и цара страстотерпца Николаја Другога Росијскога. Даће Бог поново слободу Пећкој Патријаршији“, поручио је Митрополит Амфилохије честитајући празник сабранима на Светој служби Божијој.

Гости Цетињске богословије били су матуранти Богословије Света три јерарха из манастира Крке, који су дошли са својим професорима. Након литургије гости из Крчке богословије су били на пријему код Митрополита Амфилохија, обишли манастирску ризницу и били на трпези љубави у Цетињској богословији. Овом приликом братство Цетињског манастира и професори богословије гостима су уручили пригодне поклоне у спомен на њихову посјету Цетињу.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930