Home / Вијести / МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ СА СВЕШТЕНСТВОМ И ЦЕТИЊСКИМ БОГОСЛОВИМА ОДСЛУЖИО ЗАУПОКОЈЕНУ ЛИТУРГИЈУ И ПОМЕН ПРОТИ МИХАИЛУ ГАЗИВОДИ У ВЛАШКОЈ ЦРКВИ

 

DSC_0926

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је у понедељак 28. септембра 2015. године, са свештенством у Влашкој цркви на Цетињу заупокојену Литургију протојереју-ставрофору Михаилу Газиводи, који се на Крстовдан, упокојио у 102. години земаљског живота.

Митрополиту су саслуживали ректор протојереј-ставрофор Гојко Перовић, секретар Митрополије протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, протосинђел Исак Симић, протођакон Игор Балабан и јерођакон Јустин Мреновић.

Одговарали су ђаци Богословије Светог Петра Цетињског.

На крају Свете службе Митрополит Амфилохије се породици покојног проте Газиводе, професорима и ђацима Богословије и вјерницима са Цетиња обратио бесједом у којој је рекао да је прота Михаило свједок великих и страшних догађаја у двадесетом вијеку.

„Био је врсник и саслужитељ најзначајнијих свештеника у историји Митрополије црногорске на челу са Митрополитом Јоаникијем, који су часно понијели крст Христов и жртвовали се за вјеру и за Христа“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је подсјетио да су се Митрополит Јоаникије и преко седамдесет свештеника, сабраће проте Михаила, попели на своју Голготу.

„Остали су вјерни Христу Богу до своје смрти. Никада у историји Црне Горе, у историји Митрополије није било тако јато свештеника и слугу Божјих. Међу њима је био и Михаило Газивода кога је, мени се чини, Бог сачувао до 101 године да буде живи свједок свега тога: и богословске школе у којој је одрастао, и ћивота Светога Петра коме је остао вјеран до своје смрти, и времена у коме је живио и доносио плодове свога живота. То је било вријеме када је требало сачувати чист образ и здраву памет“, казао је Митрополит Амфилохије

Након литургије Митрополит је одслужио и помен почившем проти Михаилу.

Литургији и помену су присуствовали и господа професори богословије.

Ученици Цетињске богословије читавог дана и ноћи читали су псалтир поред одра покојног свештеника Михаила Газивода, последњег изданка генерација Цетињске богословије прије Другог свјетског рата.

Земни остаци проте Михаила биће сахрањени у уторак 29. септембра 2015. године у селу Бобија у Ријечкој нахији, поред цркве Светог Петра Цетињског.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930