Home / Вијести / МИТРОПОЛИТ КЕМЕРОВСКИ И ПРОКОПИЈЕВСКИ АРИСТАРХ ПОСЈЕТИО ЦЕТИЊСКИ МАНАСТИР И БОГОЛСОВИЈУ У КОЈОЈ ЈЕ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ

 

IMG_2122

У суботу 26. септембра 2015. године, Цетињски манастир и Богословију посјетио је Његово Високопреосвештенство Митрополит кемеровски и прокопијевски Г. Аристарх.

Високопреосвештеног Митрополита Аристарха и његове сараднике у храму Цетињског манастира дочекало је свештенство, монаштво, вјерни народ и ученици Цетињске богословије.

Након одслужене свечане доксологије у име Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, настојатеља Цетињске обитељи архимандрита Методија и његовог братства, професора и ученика Цетињске богословије и у име свих православних вјерника древног града Цетиња, уваженог госта поздравио је Ректор богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић, изразивши благодарност да Митрополит Аристарх буде гост града Цетиња и Митрополије Црногорско-приморске.

„Ви сте већ били овдје међу нама, али управо је наше сјећање на ваш претходни долазак побудило у нама радост и очекивање кад ће те поново доћи. Велика је радост за нашу Српску православну цркву и за нашу Митрополију кад нам дође благослов из Свете мајке Русије. Ми смо се данас овдје сабрали код ћивота Светог Петра Цетињског Чудотворца, пред руком десницом Светог Јована Крститеља и пред честицом Часног Крста, и чекајући ваш долазак ми смо овдје прославили још једну велику радост. Овдје данас имамо сабрање ученика који су прије десет година матурирали Цетињску богословију. Данас су дошли са свих страна као свештеници и вјероучитељи да прославе свој јубилеј, десету годишњицу своје матуре. У њихово име као њихов професор, да кажем да је њихова посебна радост што је тај дан украшен и вашим доласком“, бесједио је о. Гојко Перовић.

Услиједила је и бесједа Његовог Високопреосвештенства Митрополита Аристарха, који је између осталог сабраним рекао:

„Ваше високопреподобије оче ректоре Цетињске, драго братство ове свете обитељи, драги професори и ученици, драги вјерници овог светог храма, Господ нас је удостојио да у овај свети храм посјетимо најсветије мјесто братске Српске православне цркве.

Прије свега хтио бих да вас поздравим и да вам честитам празник Воздижења часног Крста у име предстојатеља наше цркве патријарха Кирила. Он је Српску цркву посјечивао више пута. Последња његова посјета била је на освештавању највећег храма у Црној Гори, храма Васкрсења Христовог у Подгорици. Такође вам преносимо поздраве од ваших вршњака из Кузбанске богословије и њихових професора.

Поздрављам и честитам јубилеј матурантима који су се данас овдје сабрали, који су прије десет година завршили Цетињску богословију. Ја сам са вама на неки начин и колега, јер се ове године навршава тридесет година од када сам и ја завршио Московску духовну богословију. У овом светом храму се налазе највеће светиње хришћанског свијета, дио Часног Крста, и ми се уочи овог светог дана налазимо на овом светом мјесту. За хришћанина је крст највећа светиња, јер је са њим повезан цијели његов живот на земљи.

Живот хришћанина почиње крштавањем у светој у купељи и завршава се установљењем надгобног крста над његовим земним остацима.У крштењској купељи сви се ми осјењујемо и добијамо крст Господњи, који цијелог свог живота носимо као симбол нашег спасења. Ми се сваки дан више пута осјењујемо крсним знаком. Христом живимо са Христом и умиремо.

Веома је важно што нас је Господ сабрао око једног од највећих светитеља српске цркве, Светог Петра Цетињског. Управо ове године се навршава 185 година његове блажене кончине. Управо овај светитељ је учинио много за укрепљење молитвених, духовних и историјских веза између Руске и Српске православне цркве.

Хтио бих да вам се захвалим и да заблогодарим Богу због могућности да се сретнем са вама у овој светињи и заједно са вама прославим Воздвижење Часног Крста Господњег. Такође балгодаримо и Митрополиту Амфилохију за могућност да се молимо пред овим великим српским светињама. Ми сви занмо да без крста, без крсног распећа не би било ни васкрсења Христовог. Зато данас не славимо само Воздвижење Часнон крста, него је у срцу сваког православног хришћанина и свето васкрсења. Зато овај празник и прослављамо ријечима „Крсту твоме поклањамо се Владико и свето васкрсење Твоје пјевамо и славимо“. Нека је срећан празник, хвала вам и да вам Бог зна духовне и физичке силе и да вам помогне у учењу и у свему другом“, закључио је своју бесједу Митрополит Аристарх.

Након свечане доксологије у Цетињском манастиру, Митрополит Аристарх је професорима и ученицима одржао предавање  у трпезарији Богословије Светог Петра Цетињског и присуствовао прослави прославе десетогодишњице матуре за ученике X генерације обновљене Цетињске богословије (2001-2005).

У току ручка домаћин Митрополит Амфилохије, поздравио је уваженог госта Митрополита Аристарха, и честитао десетогодишњицу матуре свршеним богословима.

 

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930