Home / Вијести / У СЕЛУ БОБИЈА КОД ЦЕТИЊА САХРАЊЕНИ ЗЕМНИ ОСТАЦИ ПРОТОЈЕРЕЈА-СТАВРОФОРА МИХАИЛА ГАЗИВОДЕ

 

DSC_1088

У породичној гробници  на сеоском гробљу у селу Бобија код Цетиња у уторак 29. септембра 2015. године сахрањени су земни остаци протојереја-ставрофора Михаила Газиводе, који се упокојио у Господу на Крстовдан, 27. септембра у 102. години земаљског живота.

Претходно је у цркви Светог Петра Цетињског у овом селу служено опијело оцу Михаилу.

Служили су свештенослужитељи Цетињског архијерејског протопрезвитеријата: протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, јереј Младен Балаћ, јереј Анђелко Боричић и протођакон Игор Балабан, а појао је октетЦетињске Богословије.

Окупљенима се бесједом обратио протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, секретар Митрополије Црногорско-приморске.

„Пред овим храмом Светог Петра Цетињскога данас нас је сабрао један витез духовни, који је своју витешку борбу водио сто и једну годину“, казао је отац Обрен Јовановић.

Он је казао да је Бог проти Михаилу подарио да буде свједок тешких времена чије последице и ми данас осјећамо.

„Служио је олтару Христовоме као свештеник више од 75 година. Увијек је гледао к небесима и Богу. Живио је са пет патријараха и пет митрополита. Како му је било, то само он може знати, када је са непуних тридесет година преузео парохију свештеника који је био бачен у јаму. Можете замислити каква је била његова слобода, његова сигурност и сигурност његове честите супруге и њихове дјеце“, казао је отац Обрен.

Отац Обрен је рекао да је око 70 другова проте Михаила отишло на „зли пут“ без повратка.

„Многима се не зна ни гроба ни мрамора. И заиста му завидим данас, када одлази са земље, ко га све на небу очекује, колико светих Божјих мученика, његових другова који су са њим сјеђели у школским клупама, његових професора и учитеља који су га учили и васпитавали“, рекао је он.

„Нека ти Господ подари Царство небеско. Нека те хорови твојих другова, који су мученици-исповједници ове земље, дочекају данас на небесима“, рекао је отац Обрен Јовановић.

У име породице, присутнима се обратио син проте Михаила Предраг Газивода.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930