Home / Вијести / СВЕТА АРХИЈЕРСКА ЛИТУРГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ

 

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је у недељу 18. октобра 2015. године са свештенством Свету службу у Цетињском манастиру. Митрополиту Амфилохију саслуживали су протојереј-ставрофор обрен Јовановићм секретар митрополије, јеромонах Прохор Јосифов, протођакон Игор Балабан и јерођакон Јустин Мреновић.

На служби су били сви ученици цетињске богословије, који су појали за пјевницом и чтецирали у олтару.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља он је казао да је Црква и данас призвана на оно што је била призана и у протеклих 2000 година – да свједочи Христа распетога и васкрсклога.

„На исти начин на који су то радили свети апостоли и њихови наследници, на начин на који су то свједочили сви свети Божи људи кроз историју до наших времена“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Владика Амфилохије, који се управо вратио из Шамбезија, гдје је као представник наше помјесне Српске православне цркве учествовао у раду припремне конференције за Велики сабор Православне Цркве, казао је да је то обавеза и дужност и савремене Цркве.

„Да на један савремени начин исто то Јеванђеље, исту ту благу вијест, Павлову и Петрову, Јаковљеву, Јованову и других светих апостола, данас свједочи овом свијету који, као и онда, у тами лежи“, казао је он.

Он је објаснио да је савремени свијет у тами, иако се горди великим знањем, великим наукама и великим напретком.

„Што се тиче онога што је најбитније, што је суштинско за свијет, савремени свијет је у неком погледу можда и гори, и ниже пао, и духовно и морално, него ли у оним временима када су Јеванђеље проповиједали први ученици Христови“, закључио је Митрополит Амфилохије.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930