Home / Вијести / СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ

 

DSC_3248

Светом архијерејском литургијом, благосиљањем славског колача и славском трпезом хришћанске љубави на Цетињу је у суботу 31. октобра 2015. године прослављен празник Светог апостола и јеванђелиста Луке, и Светог Петра Цетињског – славе Цетињског манастира и цетињске Богословије.

Свету службу Божију у Цетињском манастиру служио је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, уз саслужење господе Епископа: зворничко-тузланског Хризостома, рашко-призренског Теодосија, будимљанско-никшићког Јоаникија и пакрачко-славонског Јована, те многобројног свештенства и свештеномонаштва.

Одговарали су ђаци Богословије Светог Петра Цетињског и чланови цетињског Црквено-пјевачког друштва „Његош“.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Владика Хризостом је рекао да је Свети Петар Цетињски свјетило васељене и Цркве Божје.

„Он је изабрани пророк новога доба нашег народа“, рекао је Епископ зворничко-тузлански.

Он је рекао да је Свети Петар својим подвигом учинио да буде раван са Светим Савом.

„Јер је он уистину својим подвигом, а и мучеништвом задивио свијет. Многи га у његово вријеме нијесу разумјели, зато што је он као пророк у Старом Завјету, настојао да српски народ у Црној Гори, а и српски народ уопште, лијечи од болести диоба“, рекао је Владика Хризостом.

Након причешћа вјерних благосиљан је славски колач.

Потом је Митрополит Амфилохије поздравио госте: преосвећену господу Архијереје, представнике Варненске епископије Бугарске православне цркве, представике богословија СПЦ, и многобројне поклонике који су се данас сабрали око кивота Светог Петра Цетињског.

Владика је Златним ликом Светог Петра Другог Ловћенслког Тајновидца одликовао Мила Мараша из Зете за вјерност Цркви и допринос обнови светиња Зетске Свете горе.

Изасалник Епископа граа Варне Бугарске православне цркве Јована уручио је Митрополиту Амфилохију поклон – икону седмочисленика, Светих словенских просветитеља Кирила и Методија и њихових ученика Климента, Наума, Саве, Ангеларија и Горазда.

Потом је у Богословији Светог Петра Цетињског приређена богата славска трпеза хришћанске љубави.

На славу Цетињске богословије ове године скупили су се бројни бивши ђаци који су дошли да радосно прославе празник свог првог учитеља и васпитача Светог Петра Цетињског.

Прослава празника настављена је у крипти подгоричког Саборног храма Христовог Васкрсења свечаном празничном академијом поводом 185 година од упокојења Светог Петра Цетњског и 100 година од Мојковачке битке, у којој су узели учешћа професори и ученици Цетињске боголсовије, као и гости школе.

Празничну бесједу на тему „Свети Петар Цетињски и сусједи“ изговорио је историчар мр Васиљ Јововић.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930