Home / Вијести / ЦЕТИЊСКИ БОГОСЛОВИ УЧЕСТОВАЛИ НА ЦЕНТРАЛНОЈ СВЕТОСАВСКОЈ АКАДЕМИЈИ У ПОДГОРИЦИ

 

IMG_20160126_181357

У крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици у уторак 26. јануара 2016. године одржана је овогодишња централна светосавска академија у Митрополији црногорско-приморској

„Човјек да би другог учио треба прво себе да научи, као што је радио Свети Сава, а сам празник, славље и сусрет сам по себи говори да се некада најбоље срцем додирује“, казао је у поздравном слову Епископ нишки господин Јован.

Он је на свечаној Светосавској академији казао да велике светиње увијек прате велика искушења, те да зло напада тамо гдје је велика благодат.

Преносећи поздраве Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја и Високопреосвећеног Митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија, који се налазе на свеправославном сабрању у Шамбезију, у Швајцарској, Владика Јован је рекао да је Свети Сава прво себе просветио и научио.

„Примио је свјетлост Божју и постао носитељ просветељства и учитељства у свом народу. Човјек, да би другога учио, треба прво себе да научи, да умре за овај свијет, како је он то научио. Задобио је ум Христов и призивао свјетлост Божју цијелога свога живота, а онда када је себе савладао, није могао да издржи а да се не одазове великој љубави, да принесе себе на жртву за свој народ“, казао је Владика Јован.

Бесједу о Светом Сави и Светом Јовану Владимиру у црногорској периодици одржао је историчар мр Васиљ Јововић са никшићког Филозофског факултета.

Он је казао да је највећи број текстова објављених у црногорској штампи био поводом истицања јубилеја, истицања имена Св. Саве.

Јововић је рекао да је у српском народу био изражен јак култ оснивача Српске православне цркве, те да је Свети Сава и жив сматран свецем.

У умјетничком дијелу академије наступили су црквени хорови „Свети апостол Марко“ из Подгорице, „Свети новомученик Станко“ из Никшића, СПД „Светосавник“ из Подгорице, СПД „Јединство“ из Котора, глумац Гојко Бурзановић, гуслар Жељко Бугарин, ђаци Богословије Сетог Петра Цетињског, Ратка Вујачић и Лазар Балетић.

 

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930