Home / Вијести / Протојереј мр Арсеније Радовић, професор Цетињске богословије одржао циклус предавања у Кузбанској богословији у Новокузњецку у Русији

 

Протојереј мр Арсеније Радовић, професор Цетињске богословије  одржао циклус предавања у Кузбанској богословији у Новокузњецку у Русији

У Великој сали Кузбанске православне духовне богословије 7.  8. и 9.  фебруара 2016. године, професор Цетињске богословије протојереј мр Арсеније Радовић ученицима КПДС одржао је серију предавања.

Отац Арсеније, професор литургике и Црквеног права у Цетитињској богословији је цијењени публикум провео кроз теме из разних области: од Црквеног права преко литургике до тема које се тичу савремених геополитичких збивања.

У првом предавању које је одржао на тему „Света тајна покајања као процес повратка цркви“, отац Арсеније истиче да се преумљењем као промјеном начина мишљења одбацује од Бога отуђена реалност човјекова и прихвата обновљени и даровани нам нови живот у Христу.

У свом другом предавању „Света тајна брака у свјетлости православне теологије“ предавач је истакао да се савремена криза брака може превазићи само кроз светотајинско поимање истог.

У свом трећем предавању „Да не живимо по духу и стихијама овога свијета“, отац Арсеније је се дотакао културне политике Запада која нас је добрим дијелом поробила у културолошком смислу. Такође је подсјетио на познато дјело њемачког политиколога Освалда Шпенглера под називом „Пропаст Запада“, у којој се предвиђа скори крај западне цивилизације, баш као и капитализма као друштвеног поретка. Отац Арсеније будућност православних народа сагледа у синтези искустава које налазимо у књигама Светог Писма Старог и Новог Завјета, Св.Предања, отачких канона, номоканона и осталих канонских зборника, законика наших древних владара са новим искуствима као и најбољим моментима из идеја десног и лијевог концепта.

Након сваког предавања о. Арсеније је одговарао на веома занимљива питања студената и семинариста.

По завршетку циклуса предавања, о. Арсеније је уручио дарове које је, са професором у Цетињској богословији г. Аполоном Мишченком, са којим је заједно допутовао у госте Кузбанској богословији донио за библиотеку КПДС.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
март 2024.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031