Home / Вијести / НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА-СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ЛИТИЈА СА ИКОНАМА УЛИЦАМА ЦЕТИЊА И СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У ВЛАДИНОМ ДОМУ

 

На Недјељу Православља, 16. марта, одржана је нарочита свечасност на Цетињу. У Цетињском Манастиру је Високопреосвећени Митрополит Амфилохије, са свештенством служио Св. Литургију, а потом је улицама Цетиња прошла традиционална Св. Литија са иконама, у којој су учествовали сви ученици, и већина наставника наше школе. Ова Литија се сваке године креће од Манастира, до Ћипура, па поред Двора Краља Николе ка Влашкој Цркви, Његошевом и Бајовом улицом, а онда иза Владиног Дома назад ка Манастиру.

        По завршеној Литији, одржана је Свечана Духовна Академија у Владином Дому, у организацији наше школе. Академија је, као и сваке године посвећена одбрани поштовања икона којој је уосталом, у календару Цркве посвећена ова недјеља. Ове године академија је нарочито одржана у част 150-те годишњице битке на Граховцу, и 70-тог рођендана Његовог Високопреосвештенства Митрополита Црногорско-приморског г. Амфилохија. На почетку свечаности, ректор Богословије је прочитао имена ученика чију су радови, рађени на задате светосавске темате, награђени трима школским наградама, као и главном митрополитовом наградом. Потом је предавач у Цетињској Богословији г. Звонко Ангелов одржао празничну бесједу на тему побједе Православља у историји и актуелном тренутку. У програму су учествовали ученици Богословије, чланови рецитаторске и хорске секције, а гости академије су били чланови подгоричког црквеног хора Светог Еванђелиста Марка. Свечаној Академији су присуствовали високи гости амбасадори у Црној Гори Руске Федерације, Савезне Републике Њемачке и Републике Србије.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930